Utredningen ”Göteborgs Stads långsiktiga ekonomiska förutsättningar” försöker räkna ut hur stort glappet blir mellan kommunens intäkter och utgifter fram till år 2035 utifrån en allt mer åldrande befolkning.
Prognosen säger att kommunen går back ungefär 5 miljarder kronor år 2035 och att man måste antingen spara uppemot 1,2 procent om året i 17 år eller höja kommunalskatten med 5 kronor för att täcka detta underskott.
Joacim Waara, ekonomie doktor på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, menar efter att ha läst utredningen att även om sifforna är uppskattningar så är detta är ett högst möjligt scenario.
Forskarens lösningar
– Jag ser tre potentiella lösningar. Det ena är en högre skatt. Den andra är faktiskt att skära ner på kvalitén och medborgarnas förväntningar på vilken samhällsservice som erbjuds, säger Joacim Waara.
Den tredje är att satsa på en invandring för att lösa problematiken med få in fler i yrkesverksam ålder i samhällsmaskineriet.
– Då menar jag en riktad arbetskraftsinvandring där vi på ett ganska brutalt sätt headhuntar kompetenser för att fylla vakanser på vår arbetsmarknad, säger Joacim Waara.
Det fjärde alternativet
– Ett annat alternativ är naturligtvis ett förlängt arbetsliv, säger Joacim Waara.
Han syftar på en framtid där vi snart har en medellivslängd i Sverige på 90 år. Där många inte börjar jobba förrän de är färdigutbildade vilket inträffar när de är runt 25 år.
Det innebär att om vi har kvar en pensionsålder på 65 år så är folk yrkesverksamma i 40 år, men de skall försörjas i 50.
– Den matematiken går inte ihop. Definitivt inte för kommunerna, säger Joacim Waara.
Men här ser han en proteststorm komma då stora grupper hellre ser att man går i pension tidigare än vid 65 års ålder.
Vallöftena få vill ge
Alla de möjliga lösningarna ser svåra att driva igenom i en valrörelse, enligt honom.
– Då får man vara ärlig och säga att alla de här alternativen komer att skapa konflikter. Det är inga populära lösningar. Hur politikerna än vänder på sig har de rumpan bak och de kommer ha problem att lösa den här situationen.
– Jag är inte avundsjuk, säger Joacim Waara, ekonomie doktor på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.