Det är självklart bra att vi blir allt äldre och mår bättre högt upp i åldrarna, men det påverkar samhällsekonomin. Den länge vedertagna ålderspyramiden håller på att omformas till något nytt. Vi blir allt fler äldre och allt färre i arbetsför ålder.
Därför har Göteborgs politiker beställt en utredning om hur detta påverkar stadens långsiktiga ekonomiska förutsättningar.
Nyttig rapport
– Utredningen visar att det helt enkelt är färre som skall försörja allt fler. Det är viktig kunskap för oss hur vi lägger våra budgetar framöver, en nyttig rapport på det viset, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsen ordförande.
Grovt sett säger utredningen att glappet mellan intäkter och utgifter vara runt 5 miljarder kronor i Göteborg år 2035.
– Det är där någonstans vi är. Men hela Sverige befinner sig i den här situationen, säger Ann-Sofie Hermansson.
Skattehöjning med 5 kronor
Två olika lösningar på problemet föreslås i rapporten: Antingen blir kommunen kostnadseffektivare, dvs sparar mellan 0,8 och 1,2 procent per år fram till 2035 – eller så höjer man skatten med mellan 3,25 och 5 kronor. Eller så gör man en kombination.
– Vi är på bollen i vår rödgröna budget inför 2018. Vi försöker hitta effektiviseringar som inte påverkar kärnverksamheten. För det är där problemet ligger, säger Ann-Sofie Hermansson.
Man letar efter besparingar och nedskärningar inom den administrativa delen av kommunen. Ann-Sofie Hermansson nämner Inköps- och IT-avdelningar som exempel.
Göteborg är inte ensamma
Rapportens siffror skall inte tas för helt givna – men, det är ett potentiellt scenario. Och Göteborg är inte unikt. Kommunen kanske till och med ligger aningen bättre till än Malmö och Stockholm även om storstadsregionerna delar samma demografiproblem.
De tio välfärdsmiljarder, som regeringen nyligen presenterade, för att stötta kommunerna, menar Ann-Sofie Hermansson är bra men de kommer inte att räcka. Att höja kommunalskatten är inte rättvist menar hon, bättre vore att höja den statliga progressiva skatten istället.
– Vi förväntar oss nog en statlig omfördelningspolitik som hjälper oss efter de borgerliga skattesänkaråren, men om vi fortsätter att pigga på oss och äldre lever längre då måste även diskussioner om höjd pensionsålder räknas in i det här, säger Ann-Sofie Hermansson.
Vallöften om besparingar och höjd skatt?
Beroende på den åldrande befolkningen. Kommer ni i en ganska snar framtid gå till val där ni vill ha nedskärningar och höjd skatt?
– Det känns ju inte toppen om jag skall vara helt ärlig, Jag tycker inte det känns konstigt att diskutera en progressiv statlig skatteomfördelning. Någonting sådant kommer vi att behöva titta på. Det är min absoluta uppfattning, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsen ordförande.
Idag presenterades ”Utredning om Göteborgs Stads långsiktiga ekonomiska förutsättningar” för Kommunstyrelsen.