Alliansen har styrt Göteborg i fyra år – höll de vad de lovade?

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetsvakter, fler övervakningskameror och snabbare orossamtal. lnför valet 2018 lovade Allianspartierna i Göteborg ett antal åtgärder för att öka tryggheten i staden om de vann valet.

Men hur har det gått? SVT Nyheter Väst har undersökt om Alliansen höll vad de lovade.

I klippet ovan hör du kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M), och oppositionrådet Daniel Bernmar (V).

“Göteborg ska vara en trygg stad”. Så inleds Alliansens (M, L, KD och C) valmanifest inför valet 2018. Det innehöll knappt hundra löften. Minskad otrygghet var Alliansens profilfråga.

Valet 2022 Väst

Alliansen har nu styrt Göteborg i fyra år och SVT har därför gått igenom deras 15 löften om trygghetsåtgärder: 7 har genomförts, 4 är inte genomförda och 4 ligger inte inom lokalpolitikens område eller så är de delvis utförda.

I videosnurran nedan går vi igenom löfte för löfte – se hur det har gått.

Utsatta områden

Av löftena som uppfyllts finns bland annat fler övervakningskameror och trygghetsvärdar i kollektivtrafiken.

Ett löfte var att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden (enligt polisens bedömning) år 2025. Polisen har tre graderingar: särskilt utsatt område, riskområde eller utsatt område. Hittills har Tynnered/Grevegården/Opaltorget flyttats ner och är nu ett så kallat riskområde. Rannebergen har tagits bort helt och Gårdsten har flyttats ner på listan och är nu ett utsatt område jämfört med 2019. Men fem särskilt utsatta områden kvarstår, och i två av dem går utvecklingen åt fel håll enligt polisen.

Den tänkta handlingsplanen om utsatta områden är inte heller klubbad. Det handlar bland annat om åtgärder inom förskola, skola och socialtjänst för att minska kriminalitet och otrygghet.

Otrygghet kvarstår

Fyra löften har inte genomförts. Det kanske viktigaste, att öka den upplevda tryggheten, har Alliansen inte lyckats med. Flera undersökningar, bland annat SOM-institutets undersökningar från Göteborgs universitet, visar nämligen att människor känner sig mindre trygga i Göteborg 2021 jämfört med 2018.

Slutligen är vissa av löftena delvis genomförda, eller ligger utanför lokala politikers bestämmanderätt. Exempelvis hur stor andel Göteborg ska få av den statliga satsningen på fler poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet