Shirin Pazireh menar att debatten i samhället de senaste veckorna, om att äldre lämnas åt sitt öde och inte får sjukhusvård, har spårat ur. Hon berättar att folk nu är oroliga att besluten på äldreboendena inte är korrekta, och därför kräver många anhöriga att deras äldre släktingar ska köras till sjukhus.
De senaste två veckorna har minst ett tjugotal äldre personer kommit in till akuten på Östra sjukhuset, som istället borde ha vårdats hemma eller på äldreboendet, enligt Shirin och hennes kollegor. I vanliga fall är sådana ärenden sällsynta. Shirin menar att sjukhusvården snarare kan försämra de här äldres tillstånd.
– Många har kognitiva sjukdomar, de har olika grader av demenssjukdomar. De har väldigt låga trösklar för att bli förvirrade. När de kommer till en främmande miljö är risken jättestor att de tippar över gränsen, säger hon.
Uppmanar anhöriga att våga lita på vården
Istället uppmanar hon anhöriga att våga lita på vården ute på äldreboendena. Hon är själv med i Östras mobila team som åker ut till äldreboenden och gör bedömningar på plats, tillsammans med äldreboendets läkare och sjuksköterskor. När sjukhusvård är det bästa för patienten så får de det, menar hon.
– Sjukhuset ska självklart vara där när man inte kan erbjuda den lämpligaste vården på boendet, säger Shirin Pazireh.
”Extra lidande för den sjuke”
Om den äldre körs till sjukhus efter påtryckningar från anhöriga, trots att hela sjukvårdsteamet är överens om vård på boendet, då blir det ett slöseri med resurser och extra lidande för den sjuke, enligt Shirin.
Som anhörig tänker man kanske ”om min mamma bara kommer till sjukhus har jag i alla fall gjort allt jag kan för henne”. Ska man inte tänka så?
– Det tycker jag inte. Vi ska försöka bota patienten i den högsta mån det går. Och när det inte går ska man försöka ge palliativ vård, symtomlindrande våd. Och den kan ges lika bra, eller mycket bättre, på patientens hemmaplan.