I klippet berättar handläggaren om vad som förvånar mest i de anmälningarna som de får in. Foto: TT/privat

Fler grannar anmäler misstänkta svartbyggen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om misstänkta bygglovsbrott i Göteborg ökat konstant de senaste åren och skjutit i höjden under pandemin. Många av anmälningarna är anonyma.

– Det förvånar mig att man inte pratar med sin granne innan man kommer till oss, säger Simon Edman, tillsynshandläggare på Stadsbyggnadskontoret.

Hör tillsynshandläggare Simon Edman berätta vad grannarna anmäler i klippet ovan.

Har du anmält din grannes svartbygge? Då är du långt ifrån ensam. Antalet anmälda tillsynsärenden om misstänkta bygglovsbrott har ökat stadigt under flera år i Göteborg.

Den del av stadsbyggnadskontoret som sköter tillsynsärenden har under det senaste decenniet femdubblat sin personal, från 2 till 10 personer.

Kontoret har fått ökade resurser och startat ett särskilt projekt för att beta av högen med ärenden. Under pandemin, när folk både är hemma mer och bygger mer, har ökningen av ärenden exploderat.

– Vi har gått från cirka 300-350 om året för fem år sen, till att vara uppe i över 600 bara i slutet av sommaren i år. Så det är en markant ökning, säger Simon Edman, tillsynshandläggare.

Foto: SVT Grafik

Fastighetsägarnas ansvar att göra rätt

Utöver pandemieffekten tror han att det är de lättnader som gjorts i plan- och bygglagen (PBL) som ligger bakom ökningen över tid. Där vissa byggen förut behövde godkännas i förväg, läggs nu ansvaret på fastighetsägarna istället.

– I det läget blir det lätt att man inte vet exakt hur lagstiftningen ställer kraven. Och så blir det en anmälan från en granne som inte heller vet, säger Simon Edman.

Blir ofrivilliga medlare

Han berättar att de får in många anmälningar om sådant som inte har någon koppling till PBL, till exempel studsmattor. De går visserligen snabbt att avsluta, men måste ändå hanteras.

Om folk istället hade pratat med sina närboende innan byggstart hade Simon Edman och hans kollegor sluppit rollen som ofrivilliga medlare, menar han. Men jobbet bjuder även på en och annan solskenshistoria.

– Vi har anmälare som varit jättearga och upprörda, men blivit vänner med sina grannar när ärendet är slut. Då känner man att man lämnat något bra efter sig, säger han.

Fotnot: I somras blev den statliga bygglovsutredningen klar, som gjorts för att förenkla den svåröverskådliga plan- och bygglagen. Utredningens förslag, som nu är ute på remiss, föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Exempel på saker som kan anmälas

  • om kraven på ett byggnadsverk inte uppfylls
  • om det pågår en byggnation eller något annat som kräver ett lov och något sådant inte är sökt eller beviljat
  • om en byggnad används eller inreds till annat ändamål än vad den har bygglov till
  • om en tomt missköts så att det orsakar bekymmer för omgivningen, till exempel skymd sikt i form av häckar eller plank/staket
  • om underhållet av en byggnad eller något annat byggnadsverk är eftersatt

Källa: Stadsbyggnadskontoret i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.