– 263 stycken, det är det värsta resultatet som vi haft, säger sektorchefen Arne Wiik om att stadsdelen Angered har allt fler försenade barnutredningar. Foto: SVT

Allt fler sena barnutredningar i Angered

Publicerad

Utredningar om barn som far illa måste enligt lag bli klara inom fyra månader. Men i Angered är socialtjänstens hög med utredningar som inte blivit klara i tid nu den största på fem år.

– 263 stycken, det är det värsta resultatet som vi haft, vi har tryck från politiker och stadsrevisionen att klara av det och personal som jobbar övertid på lördagar, vi sätter in konsulter för att hantera det. Vi gör vad vi kan, men vi kan inte ta död på personalen, säger Arne Wiik, sektorchef för individ- och familjeomsorgen i Angered.

Enligt lag ska socialtjänstens utredningar om barn och unga vara färdiga inom fyra månader. Men statistik som SVT har begärt ut från stadsdelsförvaltningen visar att antalet utredningar som inte blivit klara i tid ökar i Angered. Nu i början av april handlar det om 263 sena utredningar, den högsta siffran på fem år.

Enligt sektorchefen Arne Wiik beror ökningen på att antalet orosanmälningar ökar kraftigt.

Uppmärksammas av Stadsrevisionen

De sena utredningarna är också en brist som Stadsrevisionen tar upp i sin senaste granskning av stadsdelen.

– Angered hade under 2017 generellt sett fler orosanmälningar och fler utredningar som pågår längre än fyra månader än andra stadsdelar, säger revisorn Lisa Barske, som har gjort granskningen.

I alla andra stadsdelar i Göteborg minskar istället de sena utredningarna, enligt stadsrevisionen.

Barnen får hjälp under tiden

Att en utredning är sen behöver dock inte innebära att barnet eller familjen inte har fått något stöd. Både Lisa Barske och Arne Wiik påpekar att insatser ska göras i familjerna under tiden som utredningen pågår. Men det är ändå viktigt att fyramånadersregeln följs, menar Lisa Barske.

– Regeln om fyra månader är ju lagstiftad och det är därför viktigt att den följs. Ärenden ska inte ligga öppna utan stängas så fort de är klara. Ibland blir utredningen försenad, ibland avslutas den bara inte i systemet, säger hon.

Sparpaket kan öka utredningstider

Som SVT har berättat tidigare står Angered inför ett sparpaket, där 77,5 miljoner ska sparas in på individ- och familjeomsorgen.

– Vi kommer inte dra ner på antalet handläggare, men däremot kan nya utredningar påverkas, det kan bli fler ärenden där vi inte kan hålla de fyra månaderna, säger sektorchefen Arne Wiik.

Sena barnutredningar – så ser det ut i Göteborg

Så såg det ut i de olika stadsdelarna i Göteborg 2017:

  • Angered: Antalet sena utredningar ökar. Mellan 34 och 175 utredningar var sena varje månad (ny statistik från april 2018, visar en ökning till 263 sena utredningar).
  • Askim-Frölunda-Högsbo: Antalet sena utredningar minskar, även om de varierar över månaderna. Mellan 4 och 30 utredningar var sena varje månad 2017.
  • Centrum: Antalet sena utredningar minskar, även om de varierar över månaderna. Mellan 2 och 11 utredningar var sena.
  • Lundby: Antalet sena utredningar minskar. Mellan 5 och 32 utredningar var sena.
  • Majorna-Linné: När stadsrevisionen följde upp sena utredningar 2015 hade Majorna-Linné inga sena utredningar. Därför gjorde stadsrevisionen ingen uppföljning år 2017.
  • Norra Hisingen: Antalet sena utredningar ökade under 2016 till första halvåret 2017, men minskade under sista halvåret 2017. Mellan 33 och 157 utredningar var sena. 
  • Västra Göteborg: Antalet sena utredningar har minskat de senaste två åren, men ökade något under slutet av 2017. 28 utredningar i månaden var sena. 
  • Västra Hisingen: Antalet sena utredningar ökade mellan 2014-första halvåret 2017, men minskade under sista halvåret 2017. Mellan 21 och 157 utredningar var sena.
  • Örgryte-Härlanda: De sena utredningarna minskar, även om det varierar över månaderna. Mellan 6 och 15 utredningar var sena.
  • Östra Göteborg: Antalet sena utredningar minskar. Mellan 0 och 7 utredningar var sena.

Källa: Stadsrevisionens revisionsrapporter för 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.