Allvarliga brister i sju stadsdelsnämnder

Uppdaterad
Publicerad

Stadsrevisionen riktar kritik mot sju stadsdelsnämnder i Göteborg vars verksamhet har så allvarliga brister att man inte kan garantera att barn som far illa får det skydd som de har rätt till.

Stadsrevisionen riktar kritik i form av ett påpekande till Angered, Centrum, Majorna-Linné, Norra Hisingen, Västra Göteborg och Örgryte-Härlanda.

Stadsrevisionens bedömning är att dessa nämnder inte når upp till lagstiftningens krav, bland annat när det gäller att leva upp till socialtjänstlagens skyndsamhetskrav för utredningar som avser barn. Det innebär att dessa nämnder inte kan garantera att barn som far illa verkligen för det skydd och det stöd som de har rätt till.

Stor ökning av orosanmälningar

Allvarligast i Askim-Frölunda-Högsbo

I SDN i Askim-Frölunda-Högsbo är situationen ännu allvarligare.  Bristerna här är av sådan omfattning och karaktär att revisorerna riktar kritik mot SDN i form av en anmärkning.

Revisorerna menar att problemen med sena barnavårdsutredningar borde ha uppmärksammats och åtgärdats av nämnden. Nämnden har inte heller följt upp om de vidtagna åtgärderna har haft avsedd effekt.  Problemen har funnits under lång tid och har eskalerat. År 2012 var det 155 utredningar om barn och unga (under årets första åtta månader) som pågick mer än fyra månader, 2013 var det 176 och år 2014 var siffran 194 utredningar.

SDN Askim-Frölunda-Högsbo får också kritik för att man inte gjort något åt bristerna i hanteringen av sociala boendelösningar i extern regi, trots att de varit kända sedan lång tid. Bland annat saknas i många fall placeringsavtal och genomförandeplan och den interna kontrollen är bristfällig. Nämnden får också kritik för att ekonomistyrningen varit otillräcklig, vilket har resulterat i underskott under många år.

Även Arkivnämnden kritiseras av stadsrevisionen, som konstaterar att nämnden inte utför den tillsyn som den har i uppdrag att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor ökning av orosanmälningar

Mer i ämnet