Foto: SVT

Inga nya pengar trots kris inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder kris inom socialtjänsten finns i nuläget inga nya statliga medel att fördela. I stället planerar regeringens nya nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården att besöka 50 kommuner och se över socialsekreterarnas arbetsuppgifter.

– Vi ska undersöka om det saknas stödinsatser från nationell nivå och lyssna på vad kommunerna saknar, säger Cecilia Grefve som tidigare har varit rehabiliteringschef i Bengtsfors och arbetat som socialchef i både Jönköping och Höör. Sedan i november förra året är hon av regeringen utsedd nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården.

Hennes uppdrag är att stötta kommunerna och bidra till en trygg och säker vård för barn och unga. Var tredje månad ska hon rapportera till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér(S).

Stor ökning av orosanmälningar

– Behövs det åtgärder akut så får hon reda på det och då finns det möjligheter, säger Cecilia Grefve.

Men trots att många kommuner säger att de behöver mer resurser akut så har hon inte fått med sig någon statlig pengapåse till hennes uppdrag som pågår fram till 2017.

Kommunernas ansvar

– Ansvaret är i första hand kommunernas. Det finns ingen quick-fix utan vi måste arbeta långsiktigt och systematiskt, säger Cecilia Grefvé.

Västnytt har tidigare berättat om det utsatta läget för socialtjänsten. Antalet orosanmälningar om barn som far illa har ökat kraftigt vilket lett till en allt större arbetsbelastning på socialtjänsten. Risken för felaktiga beslut har ökat.

Undersökningar från Akademikerförbundet SSR visar att många inom socialtjänsten överväger att sluta och en del kommuner, som Orust, har tvingats chockhöja löner för att behålla personal.

Ska se över arbetsuppgifter

– Det mest problematiska är om socialtjänsten inte lyckas vara det skyddsnät som det ska vara, om anmälningar blir liggande och vi inte gör utredningarna i tid, säger Cecilia Grefve.

En fråga som hon anser är central och måste ses över är den administrativa belastningen.

– Väldigt många kringresurser har försvunnit vilket innebär att fler arbetsuppgifter har hamnat på socialsekreteraren, därför är det ett område vi ska sikta in oss på och försöka mäta hur det egentligen ser ut, säger Cecila Grefve.

Vill lyfta goda exempel

Under det närmsta året planerar hon besöka 50 kommuner över hela landet. Det stora startskottet på hennes arbete blir på måndag i nästa vecka då ett stort dialogmöte hålls i Stockholm. Där ska bland annat diskuteras hur personal ska kunna stöttas vid introduktion och möjligheter till högre specialistutbildning.

Deltar gör bland annat Socialstyrelsen, IVO, SKL, fackförbund, riksdagsledamöter och lokala kommunföreträdare.

– Det gäller att försöka komplettera eländesbeskrivningar med de goda exemplen för de finns också, säger Cecilia Grefve,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor ökning av orosanmälningar

Mer i ämnet