Niklaes Nathén specialistsjuksköterska står framför en ambulans i Lysekil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De larm som bedöms mindre allvarliga kommer att få vänta längre”. Hör mer om förändringarna för ambulansen i klippet ovan. Foto: SVT

Ambulanser kan stå still när NU-sjukvården ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Sjukanmäld personal kommer inte ersättas i ambulansvården när NU-sjukvården behöver spara. I stället kommer bilar att få ställas när personal flyttas runt.

– Yttersta konsekvensen är att någon som behöver ambulans får vänta längre, säger Niklaes Nathén, specialistsjuksköterska och skyddsombud.

Ambulansverksamheten inom NU-sjukvården behöver spara upp emot fyra miljoner kronor. För att nå det målet har man beslutat att inte ersätta sjukanmäld personal under vår och höst, perioder då man har färre larm.

– Vi kommer omfördela personal och hjälpas åt inom områden. Hittills har vi använt personal från bedömningsbilen men det kan bli stängning av akutambulansen kortare stunder, säger Björn Kallin, chef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården.

NU-sjukvården har i dag 23 ambulanser, 4 bedömningsbilar och 7 sjuktransportfordon. Förhoppningen är att väntetiden för de mest akuta larmen inte kommer öka.

– De som bedöms mindre angelägna av larmcentralen kan få vänta längre.

Vårdförbundet kritiska

Ambulansverksamheten i NU-sjukvården täcker kustremsan till Strömstad, arbetar i Dalsland och större städer som Uddevalla och Trollhättan. Och just de stora avstånden gör att det bli svårare att komma fram i tid om resurser ställs vid sjukdom.

– Det går inte att spara mer, man borde göra tvärtom. Vi har en glesbygdsproblematik och skulle behöva mer resurser för att minska väntetiderna, säger Niklaes Nathén, specialistsjuksköterska och skyddsombud på Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.