Andelen akuta kejsarsnitt har halverats på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Nya rutiner som innebär att man har mer koll på kvinnans tillstånd under förlossningen anses ligga bakom minskningen.

Förlossningsvården har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet i Sverige. Främst har rapporterna handlat om hur kvinnor skadas eller felbehandlas i samband med förlossning och tiden efter.

På Sahlgrenska universitetssjukhus märkte man för ett par år sedan att många, som skulle föda sitt andra barn, besökte sjukhusets mottagning för förlossningsrädsla.

– Vi började kartlägga remisserna för att förstå varför de var rädda, säger Liselotte Bergqvist, verksamhetsutvecklare på förlossningen i ett pressmeddelande.

Långdragna förlossningar

Vanligtvis handlade remisserna om att kvinnornas första förlossning varit väldigt långdragen.

Därför valde sjukhuset att styra upp en rutin som innebär att berörd personal samlas och går igenom kvinnans tillstånd när förlossningen går trögt. 

Nu har det arbetet, som började någon gång under 2014,  visat sig ge resultat.

Prisas för sitt arbete

Jämfört med fyra år sedan har andelen akuta kejsarsnitt hos förstföderskor gått från cirka nio procent till fyra – mer än en halvering. Dessutom är det färre som söker sig till sjukhusets mottagning för förlossningsrädda.

– Det känns faktiskt helt fantastiskt att en så enkel förändring kan ge så bra resultat, säger Liselott Bergqvist i ett pressmeddelande.

Sjukhusets arbete prisas nu av ett nationellt kvalitetsregistercentrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.