I över 40 år har Angeredsgymnasiet varit en central plats för de boende i stadsdelen. Elever från hela Göteborg har kommit och gått och området kring skolan har bland annat utrustats med den 12 600 kvadratmeter stora aktivitetsanläggningen Angereds arena.
Men byggnaden som idag huserar omkring 1 000 elever är i dåligt skick. I april 2024 beslutade utbildningsnämnden i Göteborg att ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjliga framtidsscenarier för Angeredsgymnasiet.
– Vi vill att man bygger en ny, modern skola på samma plats. Vi behöver visa att utbildning prioriteras och att man ska ha möjlighet att förkovra sig i stadsdelen, säger Pär Gustafsson (L), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Göteborg.
Förslag: Flytta skolan
Utöver att bygga en ny skola på samma plats föreslår Stadsfastighetsförvaltningens rapport andra alternativ.
Ett av dessa är att flytta skolan till en annan del i nordöstra Göteborg.
– Det skulle skicka fel signaler, och det finns flera risker med att ta bort skolan från denna plats. Närheten till skolan för eleverna är viktig, det är forskningen tydlig med. På den här skolan går det många elever med en mindre lyckad skolbakgrund och många som kommer hit lyckas vända på det, säger Pär Gustafsson (L).
Socialdemokraterna: Förhandlingar pågår
Enligt källor till SVT finns det en politisk vilja att flytta gymnasiet till en annan stadsdel.
Vad som faktiskt diskuteras är oklart, men enligt socialdemokraterna pågår det förhandlingar. Däremot vill företrädare inte ställa upp på en intervju med SVT innan detaljerna i förhandlingarna är klara.
– Jag har blivit lovad att man ska ge ett besked vid nästa nämndmöte, säger Pär Gustafsson (L).
Dyrare att renovera
Stadsfastighetsförvaltningen utredde skicket på Angeredsgymnasiet år 2017. Byggnaden har även lokaler för Kulturskolan, Social Nordost och Kulturförvaltningen, men även riksgymnasiet för elever med rörelsehinder, vilket ställer särskilda krav på byggnadens utformning.
Utredningen visade att lokalerna behöver förbättras och när man räknade på det konstaterades det vara dyrare än att ersätta lokalerna genom nybyggnation. Stadsfastighetsförvaltningen har valt att hålla nere underhållskostnaderna tills det finns ett beslut om byggnadens framtid men sedan maj 2020 har man lagt 5,4 miljoner kronor i reparationskostnader.