Kvinna i en grön och vit förkläde står i ett ljust rum med stora fönster som vetter ut mot en grönskande omgivning. Hon har lång, mörkbrun hår och bär en mönstrad tröja under förklädet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Brenda Navarro berätta om sin bok som handlar om att känna sig hemma på flera ställen samtidigt. Foto: Laura Vandelin

Författarens bok inspirerar eleverna på Angeredsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Angeredsgymnasiet träffade den hyllade mexikanska författaren Brenda Navarro. De har under den senaste månaden läst hennes bok.

– Jag kunde känna igen mig i vissa delar av boken, säger eleven Darian El Heidari.

Inför årets bokmässa i Göteborg har elever på Angeredsgymnasiet läst boken: ”Aska i munnen” av den mexikanska författaren Brenda Navarro. Under onsdagen hade de ett samtal med författaren om boken.

Sylwia Bergquist är elevernas svensklärare och valde noggrant ut boken.

– Boken handlar bland annat om hur det är att flytta ifrån sitt land. Att kommat till ett nytt med alla utmaningar det innebär. Eleverna här har på ett eller annat sätt en annan bakgrund än svensk. Jag valde den här boken i hopp om att den skulle tala till många och det verkar den ha gjort, säger hon.

Många olika bakgrunder

Majoriteten av eleverna på Angeredsgymnasiet har sin bakgrund i ett annat land. Erfarenheterna är lika många som de är olika.

Darian El Heidari var en av eleverna som läste och blev inspirerad av boken.

– I Sverige är jag kurd och i Kurdistan är jag svensk. I boken så tror jag att även en av huvudpersonerna har en sådan känsla, säger han.

Hör om vilka fler tankar boken ledde till hos eleverna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.