Före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: TT

Anna Johansson kommenterar sin avgång

Uppdaterad
Publicerad

Med ett misstroendevotum mot sig blev det omöjligt att fortsätta. Anna Johanssons beslut att begära entledigande fattades i samråd med statsminister Stefan Löfven.

– Jag delar hans bedömning, och vi är överens om att det här är den rimliga åtgärden, säger Anna Johansson till SVT.

– Det är en av de möjligheter som kvarstod efter beskedet om misstroendevotum i går, och självklart har det väldigt stor betydelse för mig vilken analys av läget som han gör, så är det. Men det är jag som fattar beslutet om att begära entledigande, säger hon.

Skandalen att känslig information läckt från Transportstyrelsen till utlandet blev Anna Johanssons fall. Förutom att hela det svenska registret över körkort läcktes har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts.

IT-skandalen

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

I dag kom beskedet att Anna Johansson och Anders Ygeman begärt entledigande från sina ministerposter, och att deras ministerportföljer skulle tas över av Tomas Eneroth och Morgan Johansson.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, det finns många frågor som jag hade velat jobba vidare med, säger Anna Johansson. Jag var beredd att ta det politiska ansvaret och jobba för att återställa förtroendet, men med ett misstroendevotum blir det omöjligt för mig att fullfölja det.

LÄS MER: ANALYS: Alliansen har plötsligt hamnat i ett besvärligt läge

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

Som infrastrukturminister var Anna Johansson politiskt ytterst ansvarig för det som hänt inom Transportstyrelsen, och hon fick ta emot hård kritik när det uppdagades att hon inte fick vetskap om händelserna förrän i januari i år, långt senare än ministerkollegorna Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Viftar bort kritiken

Det väckte frågor om hur kommunikationen inom regeringen egentligen fungerade, men i dag, efter att hon begärt att bli entledigad från posten som infrastrukturminister, säger Anna Johansson att hon inte kan förstå den kritiken.

– Inte på det sättet, därför att det inte är så att informationsflödet i regeringskansliet bygger på att enskilda statsråd informerar varandra om olika ärenden. Det finns en rutin för vilka åtgärder som tas på tjänstemannanivå, och det som brustit här är att informationen som fanns hos de opolitiska tjänstemännen inte har nått upp till mig, men det är en brist i den interna kommunikationen, säger hon.

Fortsätter inom politiken

För Anna Johansson väntar först och främst semester med familjen, innan livet inom politiken fortsätter.

– Det finns massvis med spännande saker att ta itu med om man ska försöka hitta något positivt i det här. Jag har fortfarande kvar min plats som partidistriktsordförande i Göteborg. Jag kommer fortsätta vara politiskt aktiv och vara hemma mer i Göteborg, vilket är positivt. Både för att vara aktiv i partiarbete, men också för att träffa min familj oftare. Sedan har jag också min riksdagsplats, så jag återinträder som riksdagsledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet