Arkivbild på Anna Johansson. Foto: TT

Anna Johansson (S): ”Kom som en överraskning”

Publicerad

Efter två år har Göteborgs stad fortfarande inte åtgärdat problemen med att känsliga uppgifter om elever läcker ut till allmänheten.

Hjärntorget började användas för fyra år sedan och Stadsrevisionen har tidigare varit kritisk mot brister i it-systemet. Nu får systemet åter underkänt.

– Det är oacceptabelt att när vi återkommer två år senare för en uppföljning och det inte har hänt något, säger Lars Bergsten, ordförande i Stadsrevisionen, till SVT Västnytt.

Granskningen omfattar stadsdelsnämnderna och kommunstyrelsen. Skolorna bryter mot offentlighets- och sekretesslagen samt personuppgiftslagen. På onsdagen konstaterade Stadsrevisionen att det fortfarande går att hitta känsliga uppgifter i Hjärntorget om elever, så som mobbad, adhd och elak. Detta påpekades redan för två år sedan.

”Kom som överraskning”

För Anna Johansson (S), kommunalråd och ansvarig för skolfrågor i Göteborg, kommer kritiken som en överraskning.

– Vi trodde det var omhändertaget för länge sedan. Det är givetvis väldigt allvarligt att känsliga personuppgifter om elever kan läcka ut till allmänheten, säger Anna Johansson till SVT Västnytt.

Nu har det gått två år. Varför har ni inte åtgärdat problemet som ni lovade då?

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga med att följa upp om det har gjorts. Det är en miss helt enkelt, säger Anna Johansson.

Är inte det slarvigt?

– Slarvigt vet jag inte om jag skulle kalla det. Men vi har inte haft tillräckligt fokus på att lösa de här problemen, säger Anna Johansson (S).

Lovar lösa problemen – igen

Anna Johansson lovar nu återigen att problemen ska lösas. Enligt henne kommer de mest allvarliga bristerna att åtgärdas inom en snar framtid, andra delar kan komma att ta längre tid.

– Det är ett väldigt komplext problem. Men vi kommer att se över det här så snart vi kan, säger Anna Johansson (S), kommunalråd i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.