En gravid kvinna står i en modern lägenhet och håller sina händer på sin mage, klädd i en grön topp och en färgglad kjol. I bakgrunden syns en ljus inredning med en soffa och ett fönster som leder ut till en balkong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det finns någon chans att jag kan skydda mitt barn så var det rätt självklart att ta den” säger Åsa Apelqvist, som väntar sitt första barn, om vaccinet mot RS-virus. Foto: SVT

Gravida Åsa vaccinerade sig mot RS-viruset: ”Självklart att ta det”

Publicerad

Sedan 2023 finns ett godkänt vaccin för gravida mot RS-virus som ska skydda spädbarnet de första sex månaderna. Men det kostar – cirka 2 000 kronor. Åsa Apelqvist i Göteborg väntar sitt första barn och valde att vaccinera sig.

– För mig var det självklart att ta det, säger hon.

Vaccinet för gravida kan tas i graviditetsvecka 24 till 36 för att ge skydd åt barnen de sex första månaderna, då RS-virus kan orsaka allvarliga infektioner i luftvägarna hos yngre barn.

Vaccinet är godkänt av EU-kommissionen men Folkhälsomyndigheten har ännu inte gett någon nationell rekommendation om vaccinet, däremot planerar de att utreda frågan.

– Myndigheten tittar noga på de data som finns och samlar data. Vi kommer så småningom att göra en utredning om det här är något som ska rekommenderas bredare, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Gravida rekommenderas i dag av Folkhälsomyndigheten att vaccinera sig mot kikhosta, influensa och covid-19.

RS-vaccin kostar cirka 2000 kronor

Vaccinet finns på privata vaccinationsmottagningar och kostar runt 2 000 kronor. Åsa Apelqvist i Göteborg är gravid med första barnet och valde att ta det.

– Jag vet att vissa inte kan ta det eftersom det kostar så mycket, och det har jag full förståelse för, men när vi ändå hade möjligheten att ta det så var det rätt självklart, säger hon.

Det finns ju andra sätt att skydda små barn från att bli sjuka i RS, till exempel att tvätta händerna och undvika att träffa mycket folk i början, räcker inte det?

– Man kan alltid vara försiktig, men det räcker ju inte alltid i längden. Kan jag minska risken för att mitt barn ska få det och ge det skydd i ett halvår framåt, då tyckte jag det var bra, säger hon.

Vaccinatören: ”Ojämlik vård”

Det finns ingen samlad statistik om hur många gravida kvinnor som under 2024 valde att vaccinera sig mot RS-virus. Pfizer som levererar vaccinet, säger att man sålt cirka 20 000 doser till Sverige, men vet inte hur många av doserna som gått till gravida.

SVT har varit i kontakt med Sveriges sex största privata vaccinatörer. Fem av dem har svarat att de sammanlagt vaccinerat drygt 8 000 gravida kvinnor mot RS-virus under 2024. Hur många barn som föddes förra året finns ännu ingen statistik på, men för 2023 var siffran cirka 100 000, enligt Socialstyrelsen.

– Jag är övertygad om att det är de som har råd som vaccinerar sig, den gruppen som inte har råd vaccinerar sig inte och det blir en ojämlik vård, säger Charlotta Zacharias, läkare och sakkunnig på Vaccindirekt.

Hur ska man tänka om man är gravid och orolig för RS-viruset? Hör statsepidemiolog Magnus Gisslén svara på tre frågor om vaccinet i klippet nedan.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén står framför ett fönster med mjukt ljus, klädd i svart jacka och tröja, sitter i en offentlig miljö med inredning som inkluderar stolar och bord i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns också andra möjligheter att skydda ett nyfött barn” säger statsepidemiolog Magnus Gisslén. Hör honom berätta i klippet. Foto: SVT

Vad är RS-virus?

RS är ett virus som framför allt sprids under vintermånaderna och orsakar infektioner i luftvägarna. Personer som är äldre eller har vissa sjukdomar har en ökad risk att få en svårare infektion. Yngre barn kan bli allvarligt sjuka.

RS-viruset sprids när någon som är sjuk till exempel hostar, nyser eller andas ut. Du kan smittas om du andas in viruset eller får det på händerna och sedan rör vid näsan, munnen eller ögonen.

Viruset kan också hamna på olika ytor, till exempel ett handtag. Då kan du få det på händerna och sedan få i dig det.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.