Utbildningschefen i Färgelanda: Skolan måste anpassa sig till läget

Uppdaterad
Publicerad

Trots den ansträngda situationen för personalen är det inga nya resurser på gång till skolan, enligt politiker och skolchef i Färgelanda. Skolarbetet måste istället organiseras på ett på ett klokare och tydligare sätt för att komma åt det som upplevs vara en ohälsosamt hög arbetsbelastning.

Budgetkraven 2021 gjorde att neddragningar gjordes inom skolsektorn i Färgelanda. Personalen varnade för konsekvenser gällande lärares och elevers arbetsmiljö.

Anställda fick sluta, slutade självmant och sjukskrivningarna slog i taket. Under perioder var var tredje lärare på Valboskolan sjukskriven, ibland samtidigt som det var vikariestopp.

– Det var ett stålbad, men det var en sak vi måste göra. Man måste anpassa sig till budgetramen, säger Anna Gunnervik, chef för utbildningsenheten.

Lever under hot om vite

Kommunen lever nu under hot om vite från Arbetsmiljöverket på minst 250 000 kronor om man inte analyserar orsakerna bakom den ohälsosamma arbetsbelastningen och vidtar åtgärder för att förbättra situationen.

– Naturligtvis är det inte roligt, men samtidigt så välkomnar jag det, säger Anna Gunnervik, chef för utbildningsenheten.

Enligt henne håller man nu på att ta fram en handlingsplan för att kartlägga, åtgärda och följa upp arbetsbelastningen. Ett arbete som görs med de fackliga organisationerna och rektorerna.

Har samma resurser som andra

Tobias Bernhardsson (C), utbildningsnämndens ordförande, menar att skolan i Färgelanda inte har färre resurser eller lägre lärartäthet än andra kommuner i motsvarande storlek.

– Vi har resurser i paritet med likvärdiga kommuner, säger Tobias Bernhardsson.

Rent statistiskt har han rätt. Färgelanda har samma antal elever per lärare som socioekonomiskt liknande kommuner (11,3). Innan neddragningarna var siffran (9,8).

Rektorn kan förlora jobbet

Rektorn på Valboskolan, Marie-Louise Reiner, hävdar däremot att kommunen har fler resurskrävande elever än liknande komuner. Därför säger hon att hon förmodligen inte kan hålla budget – även om det innebär att hon förlorar jobbet.

– Det är naturligt att det blir en ansträngd situation när man måste förändras på kort tid så som det har skett i det här fallet, säger Tobias Bernhardsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.