• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Är du skyddad mot mässling?

Uppdaterad
Publicerad

Tolv fall av mässling har bekräftats i Västra Götaland. Men enligt regionens smittskyddsläkare kan de flesta människor vara lugna. De allra flesta har nämligen ett fullgott skydd mot sjukdomen.

De senaste veckorna har flertalet fall av mässling påträffats i Västra Götaland. Totalt rör det sig om tolv personer som har bekräftats vara smittade. Men enligt Leif Dotevall, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, behöver de flesta människor inte vara oroliga. Majoriteten av den svenska befolkningen har nämligen ett väldigt gott skydd mot mässling.

De flesta är immuna mot sjukdomen

Nästan alla personer som fötts efter 1981 har vaccinerats som barn, och bör därför vara väl skyddade mot sjukdomen.

Mässlingsutbrott i Göteborg

– En annan grupp som har ett väldigt bra skydd är personer födda innan 1960. Det här var en tid då mässling var vanligare i Sverige. Inom den här gruppen är det så att nästan alla har haft sjukdomen som barn, och på så sätt blivit immuna, säger Leif Dotevall.

Finns personer som är i gråzonen

Men det finns två grupper som kan befinna sig i gråzonen. Personer födda mellan 1970 och 1981 ska ha fått vaccin, men i många fall bara en dos. Enligt Leif Dotevall har mellan 90 och 95 procent av dessa personer ändå ett fullgott skydd mot sjukdomen.

– Men det kan vara en god idé att fylla på med en dos till, säger han.

När det gäller gruppen födda mellan 1960 och 1970 finns det personer som varken har vaccinerats eller fått smittan tidigare, och därför inte har något skydd mot mässling.

– Om man vet att man tillhör den här gruppen, och inte har vaccinerat sig, så kan man i lugn och ro kontakta sin vårdcentral för att se över om man behöver vaccineras, säger Leif Dotevall.

Även personer som är gravida eller som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan vara i riskzonen.

– Men då har man ofta en egen läkare som kan bistå med råd, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Det här är symptomen och så gör du om du har blivit smittad av mässling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet