En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en svart och vit ko som går genom en grön äng, omgiven av andra kor i förgrunden. Den högra sektionen visar en diskho med mjölk som hälls i och texten ”Arla not in my house”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippen från britterna som bojkottar Arla efter ryktesspridningar om fodertillskottet Bovaer. ”Inte i mitt hus”, skriver en användare samtidigt som personen häller ut mjölk i vasken. Foto: TT/Tiktok

Arla bojkottas i Storbritannien – efter test av klimatvänliga fodertillskottet Bovaer

Uppdaterad
Publicerad

Britter häller ut mjölk i toaletten och bojkottar Arlas mjölk. Ett nytt miljövänligt fodertillskott som provas i Storbritannien har fått fart på flera konspirationsteorier.

– Man kan konstatera att falska nyheter sprider sig väldigt snabbt, säger Max Wallenberg som är presschef för Arla Sverige.

Mejerijätten har börjat ge tillskottet Bovaer för att minska metanutsläppen från kor. Det är alltså djurens rapar och pruttar som bidrar till växthuseffekten som företaget vill minska.

– Vi jobbar stenhårt med att försöka få ner klimatutsläppen och detta är en pusselbit, säger Max Wallenberg.

Tillskottet har redan testats av Arla i Sverige under 2023 på fem gårdar, och genom ett inlägg på plattformen X berättar företaget att samma test nu genomförs i Storbritannien. Reaktionerna har varit mycket kraftfulla från britter och konspirationsteorier sprids om att fodertillskottet ska vara giftigt.

Uppmanar till bojkott

På Tiktok hälls mjölken ut i matbutiker, i toaletter och kastas i soptunnan. Men vissa uppmanar också till bojkott av både produkterna och av matvarukedjorna som säljer dessa.

– Det absolut viktigast är att konsumenten skall känna sig trygga med mejeriprodukter med kor som fått Bovaer, säger Max Wallenberg.

Tror ni att rykterna som florerar i sociala medier kan påverka ert arbete?

– Svårt att säga på sikt. Just nu får vi ägna tid åt att svara på frågor från oroliga människor, vilket jag förstår. Men oviljan att lita på vetenskapen tycker jag är bekymmersam.

Forskning visar att tillskottet är ofarligt för människor och djur – och på Jordbruksverket är man förvånad över reaktionerna.

– De har inte fog för sin oro, säger Rebecca Wärnbring, foder- och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.