Ambulansen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Privat/TT

Arne fick en hjärnblödning – nekades ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Arne Karlsson drabbades av en hjärnblödning och föll ihop i sitt hem i Färgelanda förra våren. Ambulans kallades till hemmet men personalen valde att inte ta med honom.

– Jag tycker att det är hemskt. Det är fruktansvärt dåligt gjort, säger Arne Karlsson.

Arne Karlsson berättar för SVT att han hade varit sjuk i bland annat feber och huvudvärk i en vecka innan han plötsligt föll ihop. Men när ambulansen kom fram till hemmet ville inte personalen ta med honom. De ordnade istället en sjukresa till Bäckefors lasarett åt honom.

– Jag kommer ju inte ihåg något från det här men min fru har berättat. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt gjort. Ambulanspersonal får inte ta några chansningar, säger Arne Karlsson.

Färgelanda

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot NU-sjukvårdens ambulansverksamhet efter händelsen som ägde rum våren 2016.

Låg nedsövd i en månad

När Arne Karlsson kom fram till Bäckefors fick han istället föras med ambulans till akutmottagningen på NÄL i Trollhättan. Där visade det sig att han drabbats av en artärblödning i hjärnan. Han fick därför transporteras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för fortsatt vård.

Arne Karlsson berättar att han låg nedsövd på Sahlgrenska i en månad och därefter flyttades till både NÄL och Uddevalla sjukhus innan han fick komma hem till Färgelanda igen.

Idag mår han bra, även om han fortfarande har problem med vänsterfoten efter hjärnblödningen.

– Jag har haft en stark vilja och nu kan jag gå själv. Det är tur att jag har varit skogsarbetare så att jag har så god fysik, säger han.

”Känns bra att vi fick rätt”

IVO riktar kritik mot att den medicinska handläggningen och omhändertagandet var bristfälligt. Det riktas också kritik mot att det finns brister i dokumentationen från tillfället.

– Det känns bra att vi fått på papper att vi fick rätt, säger Arne Karlsson.

En av ambulanssjuksköterskorna skriver i ett yttrande att ett större ansvar nu har lagts på ambulanspersonalen att göra bedömningar än tidigare. Personen skriver också att tidsbrist var en orsak till att det fanns brister i dokumentationen.

Sjuksköterskan har också skrivit att hen gjorde bedömningen att det inte fanns behov av ambulanstransport med tanke på patientens sjukhistoria och status. Det är dock uppgifter som inte finns i patientjournalen menar IVO.

LÄS MER: Här får du vänta på ambulansen i över 25 minuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färgelanda

Mer i ämnet