secondhandbutik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter fick en rundvisning i de olika återbruksverksamheterna i Trollhättans stad. Följ med runt! Foto: SVT

Återbruk av möbler har sparat sex miljoner för Trollhättan

Publicerad

Trollhättans stad återanvänder möbler inom kommunens verksamheter sedan drygt ett år tillbaka. Ett projekt som växer – liksom intresset för stadens secondhand-butik.

– Det har kommit fler och fler kunder. Man känner en enorm stolthet, säger Camilla Johannesson, arbetsledare.

Secondhand-butiken Returen i Trollhättan tar emot kläder, prylar och möbler som privatpersoner lämnar in och säljer dem vidare till besökare. För ett år sedan renoverades lokalerna och sen dess har intresset skjutit i höjden.

– Det är alla samhällsklasser som kommer hit. De lite köpstarkare är här för att göra fynden på de lite dyrare vintage-grejerna. Man vill ha hållbarhet och kvalitet, och framför allt vill man ha unika grejer, säger Camilla Johannesson.

Kommunen driver också klädsortering, en verkstad och ett snickeri i samma lokaler, där inlämnade saker kan fixas till för att sedan kunna säljas vidare.

Möbelåterbruket permanentas

Möbelåterbruket är en annan kommunal verksamhet, där man också rustar upp möbler. Men inte för att sälja dem, utan för att återanvända dem i kommunens olika verksamheter. Sedan starten i mars 2023 så har drygt 2 000 möbler och inventarier återanvänts, vilket sparat cirka 6 miljoner kronor och 139 ton koldioxid, enligt kommunen.

Möbelåterbruket fick nyligen flytta till större lokaler och verksamheten har nu blivit permanent.

– Vi har haft flera studiebesök från andra kommuner och en hel del informationstillfällen för att sprida våra resultat vilket är jättekul, säger möbelsamordnaren Dan Fogelberg, i en artikel på kommunens hemsida.

Återvinning och bistånd

Både Returens verksamheter och möbelåterbruket är en del av Trollhättans stads satsning på miljö och bistånd.

Medan möbelåterbruket sparar pengar för kommunen så går intäkterna från secondhandbutiken till välgörenhetsorganisationen Björkåfrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.