Secondhand-butiken Returen i Trollhättan tar emot kläder, prylar och möbler som privatpersoner lämnar in och säljer dem vidare till besökare. För ett år sedan renoverades lokalerna och sen dess har intresset skjutit i höjden.
– Det är alla samhällsklasser som kommer hit. De lite köpstarkare är här för att göra fynden på de lite dyrare vintage-grejerna. Man vill ha hållbarhet och kvalitet, och framför allt vill man ha unika grejer, säger Camilla Johannesson.
Kommunen driver också klädsortering, en verkstad och ett snickeri i samma lokaler, där inlämnade saker kan fixas till för att sedan kunna säljas vidare.
Möbelåterbruket permanentas
Möbelåterbruket är en annan kommunal verksamhet, där man också rustar upp möbler. Men inte för att sälja dem, utan för att återanvända dem i kommunens olika verksamheter. Sedan starten i mars 2023 så har drygt 2 000 möbler och inventarier återanvänts, vilket sparat cirka 6 miljoner kronor och 139 ton koldioxid, enligt kommunen.
Möbelåterbruket fick nyligen flytta till större lokaler och verksamheten har nu blivit permanent.
– Vi har haft flera studiebesök från andra kommuner och en hel del informationstillfällen för att sprida våra resultat vilket är jättekul, säger möbelsamordnaren Dan Fogelberg, i en artikel på kommunens hemsida.
Återvinning och bistånd
Både Returens verksamheter och möbelåterbruket är en del av Trollhättans stads satsning på miljö och bistånd.
Medan möbelåterbruket sparar pengar för kommunen så går intäkterna från secondhandbutiken till välgörenhetsorganisationen Björkåfrihet.