Andrea Radler, överläkare i radiologi, Laura Raduta, överläkare barnkliniken, Anna Maria Boëthius, överläkare KK, Jenna Aine, vårdenhetsöverläkare strokeenheten, och Miriam Frankal, överläkare infektionskliniken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Laura Raduta, överläkare barnkliniken på SÄS, om läkarföreningens slutsatser om Millennium. På bilden syns också Andrea Radler, överläkare i radiologi. Anna Maria Boëthius, överläkare KK, Jenna Aine, vårdenhetsöverläkare strokeenheten, och Miriam Frankal, överläkare infektionskliniken. Foto: Foto: Mia Höglund/VGLF

Läkarföreningen dömer ut framtid med Millennium

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalands läkarförening har dragit en tydlig linje i sanden: Millennium har ingen framtid i regionens hälso- och sjukvård. De menar i en ny rapport att journalsystemet som skulle revolutionera vården, är en föråldrad produkt med begränsade möjligheter till förbättring.

Just nu pågår intensiva diskussioner i Västra Götalandsregionen kring hur man går vidare efter att journalsystemet Millennium pausats på obestämd tid.

”Västra Götalands läkarförening vill vara tydliga med att vi inte ser någon framtid för Millennium i VGR”, skriver de och betonar att även om akuta fel åtgärdas, kvarstår grundläggande frågor kring systemets användarvänlighet.

Journalsystemet Millennium

”Programmet är ursprungligen utvecklat på 1990-talet. Även leverantören Oracle beskriver Millennium som en föråldrad produkt som det inte går att bygga vidare på och vill istället lansera nya program med AI-integrering”, skriver läkarföreningen vidare..

Brister i USA

Läkarföreningen hänvisar till att sjukvårdsinstanser i USA behövt anställa mer personal för att kompensera den minskade kapaciteten med Oracles system, vilket rimmar illa med framtidens förväntade personalbrist.

”Den amerikanska sjukvårdsorganisationen för veteraner, VA, har spenderat tiotals miljarder kronor på att försöka införa Millennium utan framgång. Allvarliga brister har konstaterats och det diskuteras kring att avbryta införandet.”

Kritik mot politiken

Läkarföreningen menar att facklig samverkan har varit svår att åstadkomma under införandet, att kritik från professionen spelats ner och att det allvarligt skadat förtroendet för VGR.

”Vi vill också understryka att politiken har sitt ansvar i processen. Västra Götalands läkarförening och flera företrädare för läkargruppen har riktat skrivelser direkt till styrande politiker och media har rapporterat flitigt. Men tjänstepersonerna hade tolkningsföreträde medan vårdpersonalen avfärdades”, skriver läkarföreningen och menar att Millenniumhaveriet är ett symptom på en större problematik inom VGR.

”Beslut utan koppling”

De anser att allt mer beslutsfattande flyttas från medarbetarna på golvet till förmån för en växande administration.

”Vi upplever att beslut fattas utan koppling till verksamheterna, där kritisk information försvinner på vägen när det filtreras upp genom linjeorganisationen och politiken får bristfälliga underlag”, skriver läkarföreningen.

De anser att fokus i det kommande arbetet – oavsett system, måste utgå från användarupplevelsen med målet att uppnå en bättre digital arbetsmiljö med minimal skärmtid och maximal patienttid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystemet Millennium

Mer i ämnet