Det var i förra veckan som de politiska partiernas gruppledare fick en muntlig presentation av vägskälet som Västra Götalandsregionen nu står inför när det gäller val av nytt vårdinformationssystem.
De fyra alternativen som är på bordet är en återstart och uppdatering av Millennium, upphandling av ett annat system, ett mer flexibelt modulsystem eller att regionen bygger eget journalsystem.
Tomas Lindroth, avdelningschef på institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet, har spelat en nyckelroll i att ta fram alternativen. Men han har svårt att tro att Millennium är framtiden för regionen.
– Vi är mitt i en omställning till en annan vård, men för att möjliggöra det krävs ett informationssystem och en infrastruktur som är flexibel och går att anpassa. Där vi kan pröva och där det inte är utmanande och svårt. Att det är Millennium som är svaret har jag svårt att tänka mig, säger Lindroth.
”Helt obefintliga”
Mycket har hunnit hända sedan upphandlingen av Millennium blev klar 2018. Idag står vi inför ett förändrat säkerhetsläge.
– Ska vi förlita oss på amerikanska leverantörer, frågar sig Tomas Lindroth.
Spelar det någon roll om om det framtida systemet är svensktillverkat eller ägs av regionen utifrån ett it-säkerhetsperspektiv?
– Då pratar vi resiliens och rådighet. Om det händer något ska vi snabbt kunna få det att funka igen. Det är tungt vägande argument, men det visste vi ju inte om vi tittar bakåt. Det är ny kunskap sedan ganska kort tid tillbaka. Absolut bör det spela in när man gör val inför framtiden, säger Lindroth.
För att helt säkert veta hur regionen ska gå vidare saknar Tomas Lindroth en del svar från leverantören Oracle.
– Eftersom Oracle inte uttalat sig och är helt obefintliga i den här diskussionen kan vi inte uttala oss om vad de vill och deras ansvar, säger han.
Bota tystnadskulturen
Under onsdagen höll regionstyrelsen möte om kritiken från revisionsbyrån KPMG, som riktats mot såväl tjänstemän som politiker efter det havererade införandet av Millennium, och hur man ska omhänderta den kritiken.
På mötet beslutades om ett initiativärende som samtliga åtta partier står bakom. Det handlar bland annat om att fram förslag på en extern genomlysning av tystnadskulturen i regionen och att tillsätta en ny politisk instans som ska leda digitaliseringsarbetet.