Meraf Bahta Foto: Sören Andersson/TT

Bahta får ställa upp i EM

Uppdaterad
Publicerad

Långdistanslöparen Meraf Bahta får ställa upp och tävla i EM, trots misstankarna om dopningsbrott.

EM-aktuella friidrottaren Meraf Bahta kommer att få tävla i EM, uppger förbundskapten Karin Torneklint.

– Vi vill att alla aktiva ska ha någon form av rättssäkerhet, säger hon på en presskonferens i Berlin.

Långdistanslöparen Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna efter att hon fått tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år.

I dag, dagen innan mästerskapet i Berlin inleds, höll Karin Torneklint en extrainsatt presskonferens för att svara på frågor om Bahta.

– Vi följer grundprincipen, sedan får vi se hur det blir. Vi har också ställt fråga till Europeiska friidrottsförbundet, IAAF samt dopningskommissionen, och fått klartecken, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Inte oanträffbar

Om det hade handlat om allvarliga dopningsbrott eller om hon haft dopningsmedel i kroppen, då hade hon stängts av direkt, säger Torneklint.

– Hon lämnade in kvartalsrapport en månad för sent. Hon har inte varit oanträffbar, enligt förseelsen, säger Torneklint.

– De andra två tillfällena har hon varit på våra läger, men det har stått att hon varit på annan plats. Hon har inte försökt hålla sig undan, säger Torneklint, som också berättar att Meraf Bahta testats 19 gånger det senaste året.

Torneklint säger att Meraf Bahta befinner sig i en tuff situation, och att hon är ledsen över det inträffade. Vad beträffar formen just nu, säger Torneklint att hon har haft en bra träning i S:t Moritz.

– Men det är svårt att bedöma hur hon mentalt orkar med detta. Hon känner sig utpekad förstås.

Torneklint vet inte när omprövningen blir klar. Hon trodde att Bahta skulle få svar redan förra veckan, men detta är upp till dopningskommissionen.

”För mycket”

Detta är första gången man haft någon tävlande som bommat tre gånger på tester.

– Nästan samtliga aktiva har haft en bom någon gång. Vi har haft några som legat på två tidigare. Tre bommar är mycket.

Systemet är dock inte helt enkelt, enligt Torneklint. Sista halvåret har många bommat trots att de trott att de gjort rätt, säger hon.

– Vi känner stor frustration. Det är en extremt stressande fråga för aktiva och för oss som förbund, det ger oss mycket jobb.

Förbundskapten Karin Torneklint har tidigare kallat vistelserapporteringssystemet för ”komplext” och sagt att man hoppas kunna ”få bort” några av missarna. Generalsekreteraren i Svenska friidrottsförbundet Stefan Olsson sade i förra veckan att han tycker systemet är krångligt, men uttryckte också självkritik.

Fakta: Meraf Bahta

Född: 24 augusti 1989 i Eritrea. 2008 flydde hon oroligheterna i hemlandet och kom till Sverige. I december 2013 blev hon svensk medborgare.

Bor: Kode (Kungälv) och Göteborg.

Klubb: Hälle IF i Ljungskile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.