Många kommuner längs Göta Älv och runt Vänern är oroliga för att den nya bron skall påverka sjöfarten negativt.

Bakslag för Ale om Hisingsbron

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen avslår Ales överklagande om detaljplanen för Hisingsbron.

– Det var väldigt vad de var snabba, säger Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande i Ale.

De juridiska processerna kring den nya Hisingsbron är nu på väg in i sin slutfas. På onsdag väntas mark- och miljööverdomstolen komma med sin dom. Men redan i dag, måndag, kom mark- och miljödomstolen med sin dom som gällde själva detaljplanen för bygget.

– Det var väldigt vad de var snabba på mark- och miljödomstolen, säger Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande i Ale.

Hisingsbron

Överklagade detaljplanen

Göteborgs kommun beslutade den 27 november 2014 att anta detaljplan för Hisingsbron över Göta älv. Ett beslut som flera privata intressenter samt Ale kommun överklagade. Mark- och miljödomstolen slog fast att enbart Ale kommun kunde bedömas vara sakägare och ärendet återförvisades till Länsstyrelsen som i höstas avslog Ales överklagande. Nu har mark- och miljödomstolen fastställt länssrättens dom.

– I grunden ligger vår oro för Vänersjöfarten, i takt med att det blir allt fler broar. Vi vet att det är många redan i dagsläget, men tycker att en sänkning av den segelfria höjden från 19 meter till 13 meter är för stor, säger Paula Örn (S).

Kan försena projektet

Även om mark- och miljööverdomstolen skulle ge klartecken på onsdag så räcker inte det. Ale kommun kan i teorin fortsätta överklaga själva detaljplanen för bron. Om så blir fallet vill dock inte kommunstyrelsens ordförande yttra sig om än:

– Vi är sakägare när det gäller detaljplanen, men vi vet inte om vi ska överklaga domen, det beror på hur mark- och miljööverdomstolen resonerar på onsdag, säger Paula Örn (S) och fortsätter:

– Det handlar inte om att vi vill slåss för saken skull utan vi vill hitta en lösning som är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hisingsbron

Mer i ämnet