Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn förs ut ur landet, för att undkomma myndigheter och utsätts för barnäktenskap och så kallade uppfostringsresor – hör Jämställdhetsmyndigheten om hur det kan stoppas. Foto: TT/SVT

Barn förs utomlands för att fly myndigheter – skulle kunna förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall där barn och unga förts utomlands och där det förekommit hedersförtryck eller annat våld hade kunnat förhindras om svenska myndigheter ingripit tidigare. Det är slutsatsen i en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

– Det har inte gjorts korrekta riskbedömningar, man har helt enkelt inte agerat i rätt tid, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

I en ny rapport har Jämställdhetsmyndigheten intervjuat medarbetare inom bland annat socialtjänst, polis och skola. De berättar om 143 barn och unga vuxna som förts ur Sverige mot sin vilja de senaste åren. Majoriteten, 120 av dem, är barn.

I de flesta av fallen finns ett hedersförtryck, och i en del fall också fysiskt våld.

Kända av myndigheter

Den vanligaste orsaken till att barnen förs utomlands är att familjen försöker komma undan myndighetsbeslut, andra orsaker är bland barn- och tvångsäktenskap och så kallade uppfostringsresor.

– Vår undersökning indikerar att det här är ett allvarligt problem, säger Lena Ag.

Gemensamt är att barnet eller den unga vuxna haft kontakt med myndigheter i majoriteten av fallen, och enligt rapporten skulle fler bortföranden kunna förhindras om myndigheterna ingrep tidigare.

Vill se åtgärder

Hur många barn och unga det handlar om totalt i landet vet man inte, eftersom det inte förs sådan statistik nationellt.

Nu vill Jämställdhetsmyndigheten att ett nationellt inrapporteringssystem utreds, att det ges mer information i skolor, att socialtjänstens arbete med riskbedömningar utvecklas och att lagen om utreseförbud utvidgas, exempelvis till att omfatta uppfostringsresor.

Se Jämställdhetsmyndigheten om varför samhället inte lyckats stoppa resorna, i klippet. 

Rapporten ”Bortförda”

  • Totalt har 26 intervjuer med 31 yrkesverksamma, inom bland annat polis, socialtjänst och skola, frivilligorganisationer och resurscentrum genomförts.
  • De yrkesverksamma har berättat om 171 barn och unga vuxna. Av dessa har 143 förts ut ur Sverige medan myndigheter i 28 fall kunnat stoppa resan. 81 av personerna är i dag fortfarande bortförda.
  • Den vanligaste riskfaktorerna är hedersförtryck och fysiskt våld. Och den utlösande faktorn är oftast ett myndighetsbeslut. Runt 25 barn och unga har förts utomlands i nära anslutning till att en placering avslutats.
  • Rapporten visar också brister när det gäller att stötta barn och unga som kommit tillbaka till Sverige efter att ha blivit bortförda. 62 av personerna i rapporten har återvänt till Sverige, men i hälften av fallen saknas information om huruvida det gjorts insatser vid hemkomsten eller så har insatser uteblivit.
  • Nu gör Jämställdhetsmyndigheten en delredovisning och den slutliga redovisningen görs i oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.