De ökande klyftorna är bekymrande enligt Dario Espiga, socialdemokrat och före detta ordförande för Social resursnämnd i Göteborgs stad.
– Man pratar alltid om misslyckande i politiken och det är klart att det är misslyckande för samhället när ett barn inte har samma förutsättningar som ett annat barn när det föds, säger Dario Espiga.
Tidiga satsningar
Nu är tanken är att kommunen ska ta ett helhetsgrepp kring segregationen, att minska de socioekonomiska klyftorna är ett av de politiska målen i Göteborgs stad. Och satsningar ska göras i tidig ålder.
Bland annat heter det att fokus ska ligga på att ”ge varje barn en god start i livet” och att ”ge barn goda förutsättningar genom skolåren”.
Om tre år ska ni mäta skillnaderna igen. Vilka siffror är du mest spänd att titta på igen då?
– Jag skulle vilja se en förändring i upplevelsen av den egna hälsan och på hur många ungdomar som har kommit in i arbete.
Men då krävs stor politisk enighet kring de här frågorna?
– Ja, det gör det. Men politiker kan ha åsikter om hur mycket en vuxen ska tjäna och hur mycket vi ska fördela. Det finns ingen politiker som kan säga att det är rättvist att det är så enorma skillnader redan när vi föds att ett barn förväntas leva kanske tio år längre än ett barn som föds någon annanstans. Varken från höger eller vänster.
Debatt om klyftorna
På onsdag kommer kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) och moderaternas gruppledare i Göteborg Jonas Ransgård att i SVT Västnytt diskutera de ökande klyftorna i staden.