I en serie reportage har SVT Västnytt belyst segregationen i Göteborg. Vi har bland annat berättat att du har en medellivslängd som är nio år kortare i Bergsjön, jämfört med i Långedrag. Dessutom har vi berättat att man i de områden som har lägst medelinkomst tjänar mindre idag än för tjugo år sedan.
Göteborgs två ledande politiker var ganska eniga om vad det är som behöver göras åt detta. Däremot så var de inte lika eniga om hur stora inkomstskillnaderna egentligen är eller hur den skolpolitiska inriktningen borde se ut för Göteborg.
– Inkomstklyftorna är en ödesfråga för hela Sverige och klyftorna har ökat, faktiskt mest i hela västvärlden. De som har det sämre har fått det sämre, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).
Hettade till
Det höll inte Jonas Ransgård med om. Han menade istället att inkomstklyftorna i Sverige är bland dom minsta i världen.
– Skälet till att man kan säga att klyftorna ökar snabbast i Sverige beror på att dom är så oerhört små från början, så att även en liten ökning blir procentuellt väldigt stor, säger Jonas Ransgård (M).
Debatten hettade till när Anneli Hulthén sa att de borde komma överens mer över blockgränserna när det gäller vad de vill med skolan under ett längre perspektiv, och att de inte kan hålla på att ändra skolpolitiken fram och tillbaka.
– Jag förstår inte vad Anneli Hulthén menar, det är ju dom som har styrt i 20 år så det har verkligen inte varit några tvära kast, säger Jonas Ransgård (M).
Få konkreta svar
Han menade att det var tydligt att skolan blivit sämre under alla år socialdemokraterna styrt staden.
– Men Jonas Ransgård, vi lever ju inte i ett vakuum i Göteborg, det är ju en del av Sverige, svarade Anneli Hulthén (S).
Vad de båda politikerna skulle kunna göra på kommunal nivå för att minska klyftorna i Göteborg var inte helt enkelt att få konkreta svar på. Politikerna hänvisade flera gånger till en nationell nivå snarare än en kommunal.
Se debatten i sin helhet i klippet ovanför.