I klippet berättar Angelica själv vad hon varit med om och varför kvinnovården varit så viktig för henne – nu föreslås att Team kvinnor (t.h.) i Göteborg läggs ned. Foto: SVT

Angelicas kvinnomottagning kan försvinna: ”Har panikkänslor”

Publicerad

Våld från en närstående man har funnits med så länge Angelica kan minnas. Hon började använda cannabis för att döva ångesten. De sista två åren har hon fått värdefull hjälp från regionens speciella team för kvinnor med beroende och psykisk sjukdom. Ett team som nu ska försvinna enligt ett nytt förslag.

– Jag har haft panikkänslor på grund av det här, säger Angelica.

I klippet ovan kan du höra Angelica berätta om vad hon varit med om, och varför kvinnovården varit så viktig.

Det är besparingar inom beroendevården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) på 16 miljoner kronor som lett till att Team kvinnor nu ska slås ihop med Olskrokens beroendemottagning, enligt förslaget. Den separata kvinnomottagningen har funnits i över 20 år, och liknande enheter finns i både Stockholm och Malmö.

En av de anställda på mottagningen, Maria Lindbeck, berättar att den sammansvetsade personalgruppen kommer att slås sönder. De har fått veta att de kan bli övertaliga, och flera har börjat söka andra jobb.

– Personalgruppen som har en hög kompetens och som har jobbat med de här kvinnorna under många år, ett komplett psykiatriskt team med alla yrkesgrupper, kommer spridas ut. Så den här kompetensen i det samlade teamet kommer inte att finnas kvar, säger Maria Lindbeck.

Effektiviseringar på hela sjukhuset

Enligt förslaget ska även en dagvårdsavdelning för beroende med 14 platser på Högsbo sjukhus stängas.

– I grunden handlar det om att vi har ett effektiviseringskrav på oss. Alla verksamheter inom SU får vara med och göra effektiviseringar, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef för område 2 på SU, där beroendevården ingår.

Det finns en oro att de här kvinnorna som idag går hos Team kvinnor ska behöva möta sina förövare i väntrummet?

– Det är något vi förstås ska undvika. När man har tittat på den här åtgärden så ser man att man har lösningar för att kunna undvika detta.

”Kommer inte möta männen”

De kommer ändå vara i samma lokaler som män? 

– De kommer att vara i samma byggnad. Men de kommer inte att möta de här männen, säger Mattias Bjarnegård.

Regionfullmäktige klubbade nyligen en tilläggsbudget för sjukhusen för 2022 – vilket innebär 250 miljoner i tillskott till SU. Men det är oklart om det kommer göra någon skillnad när det gäller de här förslagen. De nya pengarna ska framför allt att gå till att minska vårdköerna som uppstått under pandemin.

Team kvinnor och dagvårdsavdelningen

Team kvinnor består idag av ett team med fyra psykiatrisjuksköterskor, två kuratorer, två psykologer, en sjukgymnast, en arbetsterapeut (vakant tjänst), två sekreterare, en läkare och en sektionsledare. Teamet har funnits i cirka 20 år. Liknande team finns både i Stockholm och i Malmö. Den största gruppen som besöker Team kvinnor är unga kvinnor, mellan 18 och 30 år.

På Högsbo sjukhus finns idag en dagvårdsavdelning med 14 platser, för personer med beroendesjukdom, alltså med missbruk. Patienterna kan komma dit flera timmar om dagen, för att undvika att läggas in. En viktig länk mellan öppenvården och slutenvården, menar flera anställda. Enligt förslaget ska även den avdelningen försvinna.

Källa: Anställda inom beroendevården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.