Följ med Kalle Svensson in till Stigbergskliniken i Göteborg – hör hans tankar om det faktum att kliniken han kommit till i tio år för att få hjälp med sitt missbruk nu ska läggas ner. Foto: Hans Wiklund/SVT

Stadsmissionens missbruksvård i Göteborg läggs ner – efter 40 år

Uppdaterad
Publicerad

I över fyra decennier har Stadsmissionen bedrivit vård för missbrukare i Göteborg. Men nu ska verksamheten läggas ner. Regionen accepterade inte klinikens krav på ersättning. Det här har gjort flera patienter förtvivlade.

– Det har varit min livlina, säger Kalle Svensson, patient på Stigbergskliniken.

Starta klippet för att möta Kalle Svensson som i ett decennium haft Stigbergskliniken som stöttepelare.

Regionen har betalat ersättning till Stadsmissionen för den beroendevård som bedrivs vid Stigbergskliniken sedan många år tillbaka. Här ryms både en slutenvårdsavdelning med 18 sängplatser och en avdelning för öppenvård.

Totalt har kliniken cirka 300 besök per månad. Här jobbar läkare, sjuksköterskor, psykolog och kurator.

När avtalet med regionen nu skulle förnyas begärde Stadsmissionen höjd ersättning. De ville ha ett så kallat takbelopp på 24,5 miljoner kronor, men regionen ville bara betala 21,5 miljoner. Parterna var också oense om ersättningen per vårddygn.

Nu kommer regionen driva den här vården i egen regi istället, inom SU. Men exakt hur är inte klart ännu.

Lägre tröskel

Flera patienter som SVT Nyheter pratat med beskriver att det funnits en lägre tröskel för att söka hjälp hos Stadsmissionen, jämfört med vårdcentralen.

Kalle Svensson framhåller det fina bemötandet han får av personalen. Uteblir man från ett besök ringer de och kollar läget, berättar han.

– De bryr sig om dig, helt enkelt.

Han har haft kontakt med Stigbergskliniken sedan tio år tillbaka.

– Det har varit min livlina. Jag vet inte hur det hade gått annars, säger han.

Upphandlingen med VGR

Vårdplatserna för missbruksvården har upphandlats av regionen.

I första omgången ville Stadsmissionen ha en ersättning på 5 850 kr per vårddygn. Tidigare har de fått knappt 3 900 kronor. Det handlar då om de nuvarande 18 vårdplatserna och dessutom platser för öppenvård (de har cirka 300 besök per månad). Regionens bud låg på 4 024 kronor per vårddygn.

Regionen satte sitt takbelopp (alltså maximala ersättningen de kommer betala ut) till 21,5 miljoner kronor. Stadsmissionens takbelopp var 24,5 miljoner kronor.

I andra omgången höjde regionen sitt bud till 5 004 kronor per vårddygn, men sänkte antalet vårdplatser till tio stycken. De la dock till en fast ersättning, på 85 % av takbeloppet. Stadsmissionen sänkte sin kravnivå något, till 5 795 kronor per vårddygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.