Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna. En balkong. Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka konsekvenserna kan bli av beslutet i klippet ovan. Foto: Sofia Sabel/TT/SVT

Beslut om hyror för 25 000 lägenheter – först i sitt slag i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas högre hyreshöjningar än på flera decennier i Sverige. På flera håll har förhandlingar strandat. Nu har den första tvisten någonsin i Västra Götaland avgjorts av en oberoende skiljeman.

– Det är positivt att vi kan få ett avgörande. Och att vi nu har tidsgränser att förhålla till. Det har vi inte haft tidigare, säger Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR.

Hör vilka konsekvenserna kan bli av beslutet i klippet ovan.

Hyresförhandlingarna i Göteborg inleddes i september. Fastighetsägarna GFR krävde 12 procent i hyreshöjning. I tre månader förhandlades det med Hyresgästföreningen – utan att komma överens.

Då valde Fastighetsägarna att nyttja den nya lagstiftningen som gör att privata fastighetsägare kan vända sig till Hyresnämnden för att en oberoende skiljeman ska avgöra tvisten.

”För låg nivå”

Nu har skiljemannen kommit med sitt beslut som innebär en hyreshöjning för på 5,3 procent.

– En alldeles för låg nivå, säger Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR.

25 000 lägenheter berörs

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Han tycker att det är bra att de fått ett tydligt beslut.

– Det är bra att det inte blev 12 procent som hyresgäster varit väldigt oroliga för.

Beslutet är det första i sitt slag i Västra Götaland och det första i årets hyresförhandlingar. Totalt berörs 25 000 lägenheter av beslutet.

– Vi tror alltid att det är bäst när förhandlingar kan lösas lokalt, säger Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen.

SÅ FÖRHANDLAS HYRORNA

I Sverige förhandlas årligen hyror för 118 miljarder, vilket berör 1,6 miljoner lägenheter och över 3 miljoner hyresgäster. De flesta hyror förhandlas lokalt av Hyresgästföreningen med en fastighetsägare.

Våren 2022 slöts trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna. Parterna enades om vilka fem faktorer som ska ligga till grund för de årliga förhandlingarna.

Två faktorer reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.