Före coronakrisen serverade Bosse Svensson runt 600 luncher om dagen på sin restaurang. Nu är han glad om han serverar 200. Och ju längre coronakrisen pågår desto mörkare ser det ut. De privata pengar han tidigare sparat har gått till att betala lönerna i mars.
– Jag har stoppat in privata pengar för att klara situationen men nu är det tomt, säger han.
För att klara krisen har Bosse Svensson varit i kontakt med både banken och Almi, som handlägger statens lån till företagare. Men hur det blir, och om han vågar ta ett lån, är inte klart.
– Jag har pratat både med Almi och banken om ett lån men det går inte över dagen. Det är väldigt svårt att sen en ljusning i den här branschen.
Nya rutiner på restaurangen
För att förhindra smittspridning har Folkhälsomyndigheten beslutat om bordsservering (om det är möjligt utan trängsel) eller så kan maten hämtas och sen ätas vid ett bord. På restaurang Nygård i Åmål får kunderna hämta sin egen mat.
– De får sätta på sig engångshandskar, sprita händerna och betala med kort. Vi har ingen kontakt med köparen. Det har fungerat för vår del och för kunderna också, säger Bosse Svensson.