Bibliotekarie Kristian Schultz bland böckerna på Kulturhuset Kåken i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt bibliotekarien Kristian Schultz blev reaktionerna starka när de nya schemana presenterades. Foto: Amorina Ahlsell/SVT

Bibliotekarier drabbas av EU-regler om arbetstid: ”Hinner inte hämta på förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta reglerna för dygnsvila har väckt missnöje hos bland annat brandmän och ambulanspersonal – men nu reagerar en något oväntad yrkesgrupp: bibliotekarier.

– Folk blev ledsna, arga, frustrerade, säger bibliotekarien Kristian Schultz.

På Kristians bibliotek i Göteborg fick personalen sitt nya schema 27 september – och det började gälla redan andra oktober.

– Hela schemat kastades upp i luften och gjordes om. Man fick nya lediga dagar för att man hade jobbat helg till exempel, eller en viss kvällstjänstgöring blev annorlunda. Och det var helt utan hänsyn till personalens privatliv. Vi kände oss väldigt maktlösa och överkörda, säger Kristian Schultz.

Leder till längre arbetsdagar

Det nya schemat kan till exempel innebära att om man jobbar lördag dag behöver man ha en ledig halvdag under måndagen, vilket i sin tur leder till att de arbetstimmarna måste tas igen med längre arbetsdagar resterande dagar.

– För oss på biblioteken så skapar det mer problem än vad det löser, säger bibliotekarien Kristian Schultz.

Utredning för lagen pågår

Reglerna kring dygnsvila skärptes i Sverige den 1 oktober i och med EU:s direktiv. Det innebär att en arbetstagare har rätt till 11 timmars sammanhängande vila under ett dygn. Utöver det finns sedan tidigare regler kring veckovila, som fastslår att man har rätt till minst 36 timmars sammanhängande vila per vecka.

Det är dock inte helt klarlagt om dygnsvilan ska räknas in i veckovilan eller om de ska läggas intill varandra, så att det totalt blir 47 timmar vila. Detta utreds just nu i Sverige och flera andra länder och tillsvidare har olika kommuner gått olika väg.

Beroende på vad utredningarna kommer fram till kan kollektivavtalen behöva ändras igen nästa år, menar Catarina Blomberg, förhandlingschef i Göteborgs stad.

Dygnsvilan Kontra veckovilan utreds

EU-domstolen slog nyligen fast i en dom att dygnsvilan och veckovilan är två fristående rättigheter.

Den 21 september gick Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut med att centrala parter utreder ärendet vidare för förtydliganden om vad domen innebär för kommun och regionsektorn. Tillsvidare är det upp till arbetsgivaren om man räknar ihop veckovilan med dygnsvilan eller inte.

SKR skriver till SVT att arbetsgivare i kommuner och regioner har hanterat detta olika men att de inte har en samlad bild över vilket tillvägagångssätt som är vanligast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.