Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hustomter i Götene har blivit en världsnyhet och i veckan har kommunen haft en ”positiv” kris att hantera. Foto: Grafik

Billiga tomter blev virala – Götene på världskartan

Uppdaterad
Publicerad

Ett inslag från SVT Nyheter Väst spred sig, blev viralt och hamnade som toppnyhet bland annat på CNN.

– Det här hade vi aldrig trott i våra vildaste drömmar, säger Johan Månsson, (GF), kommunstyrelsens ordförande.

Nu strömmar tusentals intresserade till och anmäler sig för att vilja köpa en tomt i Götene. En tomt för en krona kvadratmetern. Detta efter ett inslag som SVT Nyheter Väst sände i måndags. Nyheten plockades upp av bland annat TT och Aftonbladet, där ett videoklipp fick över 100 000-tals visningar på TikTok – därefter blev det en världsnyhet.

Fem tomter var sålda sedan tidigare. Nu är förhoppningarna stora att betydligt fler kommer att säljas. Och Götene kommun kan komma att få fler invånare, som de länge har önskat.

Tvingas pausa försäljningen

– Situationen då, hur rolig den än är, är mer eller mindre ohanterlig, säger Johan Månsson (GF), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har därför tvingats pausa försäljningen av de här strötomterna fram till 7 augusti. Det är naturligtvis så att den stora massan av de tusentals förfrågningarna går att sålla bort, men kvar kommer att bli sannolikt minst ett hundratal intressenter som är att ta på allvar.

Med tomtkampanjen som pågår under 2024 och 2025 försöker Götene locka invånare till kommunen.

Runt 30 strötomter har varit till salu i Skaraborgskommunen, sedan kampanjen drog igång i april. Hittills är tre tomter sålda. Två av dem ligger i tätorten Hällekis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.