• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blinda Mona, 71, har haft ledsagare i 25 år, men nu tvärvänder kommunen. Foto: SVT

Mona, 71, har haft ledsagare i 25 år – nu får hon klara sig utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Mona Nilsson, 71, är blind sedan födseln och har haft ledsagning från kommunen i 25 år. Men nu har Partille kommun plötsligt svängt, och Mona får klara sig utan hjälp.

– Jag vill inte leva något lyxliv, jag vill bara ha ett vanligt liv, säger hon.

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och en reform av denna 1994 gav synskadade rätt till ledsagning. Då fick också Mona Nilsson hjälp med att handla, läsa brev och kunna ta sig ut till sociala aktiviteter.  Nu när Mona har haft stödet i 25 år så ändrar sig plötsligt Partille kommun och avslår hennes nya ansökan, trots att Mona har uppgett samma behov av hjälp som i tidigare ansökningar. 

– Det känns ju förnedrande och kränkande. Som att jag inte blir tagen på allvar, säger Mona Nilsson.  

De senaste åren har Mona fått runt 40 timmars ledsagning i månaden. Och hon menar att hon ju fortfarande är lika blind som tidigare.  

– Jag vill inte leva något lyxliv, jag vill bara ha ett vanligt liv. Jag behöver hjälp att läsa post, märka upp varor och ibland behöver jag hjälp på nätet. Utomhus behöver jag hjälp med att syntolka det man ser och vad som händer runt omkring, säger hon.  

Hur blir det för dig om du nu förlorar det här stödet? 

– Det blir som att kommunen sätter en i fotboja, säger hon.

Kommunen: ”Utgår från rättspraxis”

Partille kommun motiverar beslutet med att det finns en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2011.

– Vi utgår från rättspraxis och det är det som gjort att det blivit ett avslag, säger Erica Hägg, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun.  

Men Mona Nilsson har ju beviljats ersättning flera gånger efter 2011?

– Ja, då kan man ju samtidigt säga att hon borde ha fått avslag tidigare. Men vi välkomnar att man överklagar för det är ju det sättet som vi får prövat om vi fattar korrekta beslut, säger Erica Hägg.

Alireza G Alipour, ordförande vid Synskadades riksförbund i Göteborg menar att den här förklaringen om en vägledande dom från 2011 inte håller. Du kan läsa mer här.

Mona Nilsson är nu hänvisad till att istället söka hemtjänst, enligt kommunen.

– Det är ju två skilda saker, det är inte sådant jag behöver hjälp med och jag tror inte jag kommer få det heller. Jag klarar min personliga hygien och jag överlever ju. Men en ledsagare kan ju berätta om omvärlden, säger Mona Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.