Alireza G Alipour, ordförande vid Synskadades riksförbund i Göteborg. Foto: SVT

Synskadades riksförbund larmar: Allt färre synskadade får ledsagning

Uppdaterad
Publicerad

Alireza G Alipour, ordförande vid Synskadades riksförbund i Göteborg är kritisk till den negativa utvecklingen för synskadade som vill ha ledsagning.

– Många får sina timmar kraftigt nedskurna, säger han.

Han berättar att det skett nedskärningar i stödet under de senaste 5-6 åren.

– Vi har väldigt många som åker ur systemet, som aldrig kommer in i systemet eller som får se sina timmar kraftigt nedskurna, säger Alireza G Alipour.

”Finns många positiva domar”

När det gäller Mona Nilssons fall blir han upprörd över att Partille kommun hänvisar till en vägledande dom från 2011, där den synskadade fick avslag på sin begäran om ledsagning i högsta förvaltningsdomstolen. Målet gällde främst kvinnans behov av hjälp med sitt barn, men domstolen skriver också i domen att kvinnan inte anses ha det omfattande behov av stöd som krävs för att omfattas av LSS.

– Det finns ju många positiva domar som kommit, exempelvis ett fall i Kävlinge. Där fick den synskadade rätt till ledsagning i förvaltningsrätten. Och högsta förvaltningsdomstolen tog inte upp kommunens överklagande, utan rätten till ledsagning ligger fast. Varför berättar man inte det? säger Alireza G Alipour.

Domen från Kävlinge är dessutom från 2019, menar Alireza. Det var Malmö förvaltningsrätt som ansåg att en synskadad yngre kvinna tillhörde gruppen som bör få ledsagning enligt LSS, den så kallade personkrets 3.

”Gick på högsta domstolen”

Erica Hägg, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Partille, menar att domen från 2011 avgjordes i högsta instans, i högsta förvaltningsdomstolen. Och att den därför väger extra tungt. 

Det finns ju andra domar som dömt åt andra hållet? 

– Eftersom det här var högsta domstolen så är det det vi har gått på, säger hon.

Är det en allmän förändring nu från er sida att synskadade inte ska beviljas ledsagning?

– Skulle det vara ett liknande fall så är det klart att bedömningen bör bli densamma. Men vi har ingen statistik över sådana här fall och det är ingen generell förändring. Om det sker en omprövning så sker ju en ny bedömning, men det är ju alltid individuella ärenden, säger Erica Hägg.

Hör Alireza G Alipour berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.