Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erika Hedberg Blomqvist visar sin sovplats på Vänersborgs akutboende ut för hemlösa. I klippet kan du höra hennes tankar om boendet. Foto: SVT

Boende för hemlösa i Vänersborg kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Kallt, smutsigt och nedklottrat. Så ser Vänersborgs akutboende ut för hemlösa.

– Många gånger väljer jag hellre att sova på en toalett, säger Erika Hedberg Blomqvist, hemlös under perioder de senaste tio åren.

I klippet visar Erika Hedberg Blomqvist sin sovplats.

Akutboendet Holmängen är sista anhalt för de som saknar tak över huvudet i Vänersborg, sex små övernattningsrum med tillhörande toalett. Men sedan boendet uppfördes för drygt fem år sedan har det förfallit, något som tidningen TTELA var först med att skriva om.

Rummen är nedklottrade och kalla, i byggnaden finns också en toalett med dusch. Det är också dit kommunen menar att tvätten ska skötas.

– Det finns en tvättmaskin i ett låst rum men den får vi inte använda. Så vi tvingas använda spannen, säger Erika Hedberg Blomqvist.

Flera brott har inträffat

Boendet har präglats av problem. Flera brott har inträffat här, enligt kommunen handlar det framför allt om personer som sökt sig till platsen men som inte alls är i behov av en plats.

– Det är otryggt här, men jag kan låsa om mig i alla fall, Erika Hedberg Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.