Bo Kjellson, VD på Borås djurpark. Foto: SVT

Borås djurpark: Därför avlivar vi friska djur

Uppdaterad
Publicerad

Avlivningarna på Borås djurpark är ingen hemlighet säger VD:n. Och de är nödvändiga utifrån ett bevarandeperspektiv.

– Målsättningen att de djur som föds här ska gå vidare till andra djurparker. Men ibland är vi tvungna att göra den bedömningen att det finns ingen annanstans att göra av de här djuren, då tar man beslutet att avliva.

Så säger Bo Kjellson som är VD på Borås djurpark och har arbetat i parken sedan 1973 i olika roller.

Avlivningar på Borås djurpark

LÄS MER: Friska lejon avlivas på Borås djurpark

Djurparken bildades av Sigvard Berggren 1962, då han efter en resa i Sudan träffade på en moderlös lejonunge som han tog med sig hem till Sverige och gav namnet Simba. Tanken var att skapa en park som skulle likna savannen i Afrika i så stor mån som möjligt.

Nu hänger ett stort porträtt av Sigvard Berggren och Simba ovanför plexiglasen med utsikt till lejoninhängnaden.

Bevarande av arter

På Borås djurparks hemsida kan man läsa följande:

Flera djurarter, t.ex. visenten, den europeiska bisonoxen och den asiatiska Przewalskihästen – en av vår tamhästs vilda släktingar, skulle varit utdöda idag om de inte funnits i samarbetande djurparker. Detta är enbart några exempel som visar på hur viktiga djurparkernas ställning är för att skydda hotade arter och deras miljöer.

Just bevarandearbetet är viktigt för att förstå anledningen till avlivningar av friska djur på djurparken.

-  Vi deltar med 24 olika arter i olika bevarandeprogram, och det är  rekommendationer från artkoordinatorerna vilka djur vi ska avla med och man vill i programmen att djuren ska reproducera sig. Sen kan det finnas djur som får väldigt stora djurkullar, men det kan samtidigt vara att det bara är fem sex djur av de som föds i kullen som kommer gå vidare i avelsprogrammet. Då kan de andra bli överskottsdjur, säger Bo Kjellson. 

Djuren ska reproducera sig

Att djuren reproducerar sig är viktigt för djurparken enligt Bo Kjellson. Detta visar att djuren mår bra och man låter dem utöva ett naturligt beteende, något som enligt Kjellson är väldigt viktigt för djurens välfärd.

– Vi försöker stimulera det naturliga hos våra djur, det tycker jag är jätteviktigt. Speciellt eftersom dom finns i våra avelsprogram och då kan man inte ta bort vissa beteenden, för då kan man avla bort det, säger han.

En del av djuren ni avlivat är starkt hotade arter som sulawesimakak och varg. Varför väljer man att avliva friska individer av en starkt hotad art?  – För att man har ett avelsprogram då vill det till att ha en så frisk population som möjligt. Tanken med ett avelsprogram är att i framtiden kunna sätta ut de här djuren igen och då måste det finnas en stor variation på det genetiska materialet, säger Bo Kjellson.Något man känner till

Att djurparken avlivar friska djur på rutin är något som de flesta känner till enligt Borås djurparks VD. Och känner man inte till det så kan man i alla fall förstå det resonerar han.

– Människor är kloka och när vi pratar om en stor kollektion djur så tror jag att människor förstår att vissa djur måste avyttras, säger Bo Kjellson.  

Du tror alltså att era besökare känner till att ni avlivar friska djur för att de exempelvis inte får plats?    

– Ja det tror jag att man vet. Detta är ingen hemlighet på något sätt, säger han.   

Ser du någon möjlighet att jobba på något annat sätt än genom att avliva friska djur?  

– Nej jag tycker att vi jobbar etiskt helt rätt. Vi följer alla de regelverk som finns. Jag tycker att vi jobbar ur en moralisk aspekt helt rätt, säger Bo Kjellson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet