Enligt Helena Pedersen, docent i pedagogik på Göteborgs universitet och forskare i kritiska djurstudier, är avlivningar av friska djur på djurparker varken allmänt känt eller etiskt.
Istället tycker hon det är cyniskt.
– Det är en ekonomisk verksamhet som djurparkerna bedriver och de är beroende av att få in intäkter. Jag tror att alla som jobbar i djurpark vet att det som drar folk är djurungarna. Och vad som sedan händer med djuren när de växer upp är en annan fråga, säger hon.
LÄS MER: Friska lejonungar avlivas på Borås djurpark
Djurparkernas koloniala historia
Helena Pedersen tycker att vi har glömt bort djurparkernas historia, och vad deras syfte har varit från början. Hon tycker att det är viktigt att prata om de koloniala aspekterna av djurparksindustrin.
– Man hämtade hem djur, och även människor, från fjärran länder för att beskåda eftersom det exotiska är spännande och drar folk. Historiskt är det underhållning i första hand som djurparken är till för, säger hon.
LÄS MER: Borås djurpark: därför avlivar vi friska djur
Djurparkerna själva säger att det viktigaste arbete de gör är bevarandearbetet: att rädda utdöende arter genom att hålla dem i djurparker, avla på dem och se till att bibehålla en genetiskt livskraftig stam för att ha en buffert ifall arten dör ut i det vilda.
Men den förklaringen ger Helena Pedersen inte mycket för.
– Det här med bevarandeuppdraget är en bild som har konstruerats i efterhand för att bemöta kritik. Det är inte så att man helt plötsligt såg en massa djur som skulle bevaras och byggde upp ett antal djurparker för att rädda de här djuren. Så gick det inte till, säger hon.
Cyniskt sätt att se på djur
Ett annat argument som lyfts fram är att djuren har små chanser att klara sig även i det vilda. I djurparken får djuren i alla fall leva ett tryggt liv, och blir de avlivade sker det på ett smärtfritt sätt.
Men även det här argumentet är Helena Pedersen skeptisk till.
- Det här med ”naturens gång” tycker jag nog är lite långsökt, säger hon.
Enligt henne är livet i djurparken långt ifrån ett naturligt liv där djuren själva har en möjlighet att styra sina liv och i den mån de kan undvika faror.
I fångenskap är de istället helt utlämnade till människan, som styr deras liv, fortplantning och död.
– Vi producerar djur i djurparken för vissa syften. Och när de inte passar in i våra syften längre så avlivar vi dem. Det är ganska långt ifrån ett naturligt liv skulle jag säga.
Vad tänker du om det synsättet på djur?
– Jag tycker det är ganska cyniskt. Jag tror att vi behöver tänka lite grann kring varför det är viktigt för oss att ha dem i djurparker och om det är värt priset som djuren betalar för detta, säger Helena Pedersen.