”När det smäller försvinner sikten på bråkdelen av en sekund.” I klippet berättar brandmännen om räddningsinsatsen.
Sex minuter efter larmet anländer räddningstjänsten till Lisebergs nya vattenland Oceana i Göteborg.
En vattenrutschkana står i lågor och en tjock, svart rökpelare tornar upp sig från det nästan färdigställda miljardprojektet.
– Brandförloppet liknar inget jag sett tidigare, säger Joakim Hallenberg, som jobbat som brandman i 22 år.
Gick in i tornet – minuter senare kom explosionen
Framme på platsen påbörjar de släckningsarbetet. Men de får snabbt höra att det finns en person kvar i byggnaden – och beslutar sig för att gå in i tornet. Med sig har de två arbetsledare från bygget som hjälper dem att hitta.
Uppe på tredje våningen öppnar de en dörr och möts av stilla rök. De genomför ett så kallat ”närsök” – kort därefter sker en brandgasexplosion.
– För mig lät det som någon form av missil som slog ned precis ovanför oss, säger Joakim Hallenberg på Räddningstjänsten Storgöteborg.
”Smärtar oss”
Tornet fylls av rök, men de lyckas tillsammans med arbetsledarna från bygget ta sig ut och klarar sig oskadda. Den man de gick in för att leta efter, Lisebergs byggledare för Oceana, hittas senare död.
– Jag är otroligt glad och tacksam för att alla kollegorna och NCC-personalen som vi gick in med är okej. Men vi är också självklart bedrövade över att en man inte kom hem den här dagen, säger brandmannen Jonas Strandh.
Anmälan till Arbetsmiljöverket
SVT har tidigare berättat att räddningstjänsten har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om ett så kallat ”allvarligt tillbud” då brandmännen befunnit sig i och precis utanför tornet när explosionen ägde rum, vilket medförde allvarliga risker för dem. Insatsen ska utredas.