Räddningschefen bredvid branden vid Oceana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmännens vittnesmål inifrån: ”Trodde att någon dött”. Foto: Alva Olsson/SVT, Björn Larsson Rosvall/TT

Brandmännens vittnesmål inifrån Oceana på Liseberg

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Oceana stod i lågor och tornet vid vattenrutschkanan exploderade befann sig räddningspersonal inne i byggnaden.

”Flera uttrycker att man trodde att någon skadats allvarligt eller dött”, skriver räddningstjänsten i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

När det första räddningsteamet anländer till Lisebergs nya vattenland Oceana på måndagen står en vattenrutschkana i lågor. Efter indikationer om att det befinner sig personer inne i byggnaden beslutar sig räddningstjänsten för att gå in.

Teamet tar sig upp i tornet vid vattenrutschkanan och öppnar en dörr på tredje våningen, där de möts av stilla rök. Efter ett så kallat ”närsök” beslutar de sig för att vända om – och kort därpå kommer smällen.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

– I början när man kom till platsen uppmärksammade man inga större risker, sen kom den ganska överraskande brandgasexplosionen, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Nu gör räddningstjänsten en anmälan till Arbetsmiljöverket om ett så kallat ”allvarligt tillbud” eftersom brandmännen befunnit sig både i och precis utanför tornet när explosionen ägde rum vilket medförde allvarliga risker för dem.

”Man trodde att någon skadats allvarligt eller dött”

Enligt anmälan var gruppen inne i byggnaden i fem till tio minuter innan explosionen.

Exakt hur många personer som befann sig inne i vattenlandet när explosionen utbröt är enligt Per Nyqvist oklart. I anmälan framgår att teamet bestod av fem personer.

”Jag kan se att de brandmän som sett allting på håll är märkbart påverkade av händelsen och flera uttrycker att man trodde att någon skadats allvarligt eller dött”, står det i anmälan.

Nu ska insatsen utredas.

– Vi måste se om vi ska stärka våra rutiner eller göra något annorlunda nästa gång, säger Nyqvist.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod att räddningstjänsten ”anmäler sig själva”. Det stämmer inte. De har gjort en anmälan om ”allvarligt tillbud”. Se info ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet