Med bara månader kvar till öppning slukas Lisebergs nya vattenpark Oceana av lågor. Brandförloppet, som startar i en av vattenrutschkanorna, går extremt fort. Bilder visar hur konstruktionen slits isär i våldsamma explosioner.
”Krävs hög värme”
Enligt experter som tittat närmare på Oceanas brandskydd är det sannolikt att så kallade ”heta arbeten” ligger bakom branden.
– Mycket tyder på det. För att få eld på en plastkonstruktion krävs hög värme under lång tid, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
Han får medhåll av Hasse Bergkvist, brandutredare och sakkunnig på föreningen Svebra:
– En brand som startar i en fasad eller en vägg har sällan en naturlig orsak. Det är sannolikt att det rör sig om ett brandfarligt hett arbete.
”Något har gått fel”
Heta arbeten omgärdas av många regler. Bland annat ska utföraren vara certifierad och en brandvakt ska generellt vara på plats. Om en brand startat i samband med arbetet kan det vara tecken på regelbrott, menar Brodin.
– Följer man regelverket ska det inte kunna inträffa en brand. Då är det något som gått fel.
”En enda stor brandcell”
Bygghandlingar som SVT tagit del av visar att Oceana var försedd med sprinklers. Om systemet var aktiverat i måndags är oklart.
– Med 90 procents säkerhet skulle jag säga att det inte var det. Det skulle vara förödande om sprinklern löser ut under byggarbetet, säger Bergkvist, som poängterar att det inte finns några krav på heltäckande brandskydd under byggtiden.
Enligt honom kan man också räkna med att branddörrarna stod öppna – vilket i sin tur kan ha lett till snabb brandspridning.
– Den här byggnaden har blivit till en enda stor brandcell. Det var en stor oskyddad yta, och då blir det så här.
NCC svarar inte
Huvudentreprenören NCC har tidigare sagt att branden startade i samband med ett arbetsmoment, ett uttalande som man senare backade ifrån. Nu vill bolaget utreda vad som hänt.
SVT har sökt NCC för en kommentar.
VAD ÄR HETA ARBETEN?
Heta arbeten innefattar yrken där man hanterar verktyg som alstrar värme eller gnistor, till exempel svetsare, takläggare eller arbete med gasolbrännare, skärning eller lödning.
I dessa arbeten finns det en risk att brand uppstår, vilket är anledningen till att det finns extra säkerhetsåtgärder och kunskap som krävs för att få utföra arbetet.
Några exempel på arbetsmetoder inom heta arbeten är:
- Svets- och skärarbeten
- Lödning eller smältning av metaller eller andra ämnen som exempelvis glas
- Slipning
- Borrning
- Arbeten med snabbroterande verktyg till takarbeten eller borttagning av målarfärg