Oceana före och efter branden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se drönarbilder från före och efter branden på Lisebergs nya vattenvärld Oceana i Göteborg. Foto: SVT/Liseberg

Brandskyddet godkänt dagar innan branden på Liseberg Oceana

Uppdaterad
Publicerad

Brandskyddet på byggarbetsplatsen vid Lisebergs planerade vattenland Oceana godkändes bara fem dagar före branden, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Men vad som orsakade den katastrofala branden, där en byggledare omkom, är ännu oklart.

När den förödande branden på Oceana i Göteborg inträffade låg ansvaret för brandskyddet fortfarande hos huvudentreprenören NCC.

De senaste protokollen från skyddsronderna, som även SVT Nyheter har tagit del av, visar dock inga tecken på problem vad gäller arbetsmiljö och säkerhet.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Andra regler under byggtiden

Vid den sista skyddsronden före branden, som genomfördes den 7 februari, gavs markeringen ”Godkänd” under punkten ”Brandskydd”, som omfattar bland annat kontroll av utrymningsvägar, brandbekämpningsutrustning, gasolförvaring på byggarbetsplatsen och så kallade heta arbeten.

– Brandskyddet syftar egentligen till säker utrymning och lite andra saker, säger Hans Bergkvist, brandutredare och sakkunnig på föreningen Svebra, och påpekar att det inte finns några heltäckande krav på brandskydd under själva byggtiden.

– Men om badhuset hade varit invigt och fullt med människor, då är det andra regler som gäller.

Enligt Bergkvist och ytterligare en expert som SVT har talat med kan heta arbeten, det vill säga svets- och skärarbeten eller arbeten med andra maskiner som kan skapa gnistor eller mycket värme, ha orsakat branden – som började i en av vattenrutschkanorna.

– Det är inte säkert att man har gjort någonting som är fel. Men att det uppstår just på den här platsen, där det är svårt att komma åt, det är orsaken till att det går såhär.

Utredningar pågår

NCC har tidigare sagt att branden startade i samband med ett arbetsmoment, ett uttalande som byggföretaget backat ifrån i väntan på utredning.

– Exakt hur vi arbetat med våra rutiner kring brand och säkerhet i projektet är något som nu kartläggs av ansvariga myndigheter, säger presschefen Tove Stål till DN.

Bygghandlingar som SVT har tagit del av visar att Oceana var försedd med sprinklers. Systemet var dock ännu inte igångsatt uppger NCC:s vd Tomas Carlsson för GP.

Utredningar hos polisen och Statens haverikommission väntas dröja flera månader.

Arkitektskiss över Lisebergs jättesatsning Oceana, som var tänkt att öppnas sommaren 2024. Vattenrutschkanan Serpent syns till vänster i bild. Foto: Liseberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet