– Problemet är marginaliserat för att det inte förs fram, varken av de drabbade eller av personal, säger Britt-Inger Saveman, professor vid institutionen för omvårdnad på Umeå universitet.
Under de senaste tre åren har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, 13 avslutade ärenden rörande sexuellt ofredande eller övergrepp inom äldreomsorgen. Men hur väl den siffran stämmer överens med verkligheten är svårt att säga. I Bollebygd har det skett tre fall under ett halvår, varav ett som aldrig anmäldes enligt lex Sarah och således inte rapporterades in till IVO.
Tror du att det anmäls i den omfattningen som det sker?
– Nej, det tror jag inte. I studier vi har gjort har jag sett att man uttrycker att man vill skydda varandra i personalgruppen, och kanske inte göra en anmälan. Sedan kanske man inte vet hur man ska anmäla, säger Britt-Inger Saveman.
Det finns kunskapsluckor
Hon anser att när det gäller dementa patienter så anser hon att både den som utför handlingen och den som blir utsatt för handlingen är offer.
– I det här sammanhanget så är båda offer. Förövaren är i så fall personalen, och då är det svårt att anmäla.
Enligt Socialstyrelsen blir man allt bättre på våld mot äldre, men att det idag fortfarande finns kunskapsluckor.
– Man vet att sexuellt ofredande och övergrepp förekommer, men när det gäller omfattningen är det väldigt osäkert med siffror. Det finns inte särskilt många studier gjorda i Sverige, säger Ann Jönsson på Socialstyrelsen.
Kontakta SVT!
Känner du till något liknande fall? Har du någon anhörig som drabbats?
Kontakta SVT Nyheter: samir.bezzazi@svt.se