Foto: TT

Dementa utsatta för sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Ett demensboende i Bollebygd har under ett halvår haft flera incidenter där boende utsatts för sexuella ofredanden.

– Det är människor med demenssjukdom som kan ha ett grumligt omdöme. Det kan inträffa saker där vi inte har kontroll över vad som sker, säger John Henriksson, omsorgschef i Bollebygd.

Det är en söndag i november 2013. På ett demensboende i Bollebygd sitter en man bredvid en kvinna i en soffa i ett av boendets allrum. Han har sina byxor nerdragna när han tar tag i kvinnans hand, håller fast den och tvingar henne att ta på hans könsorgan.

Personalen anmäler ofredandet enligt lex Sarah och tycker att kvinnan visar tecken på ökad oro, men båda bor kvar efter händelsen.

Har hänt flera gånger

När SVT Västnytt tittar närmare på ärendet visar det sig att det inte var första gången som en dement utsatts för sexuellt ofredande på boendet.

Bara några dagar före händelsen i allrummet hade ytterligare en av de dementa på boendet blivit utsatt. Men exakt vad som egentligen hände går inte att läsa om någonstans. Den händelsen anmäldes aldrig enligt lex Sarah, och finns därför inte dokumenterad.

Några månader senare görs ett nytt ofredande. En man på boendet har lagt sig naken i sängen hos en kvinna, och upptäcks inte av personal förrän vid morgonarbetet klockan halv åtta. Personalen fick tvinga upp honom ur sängen. Händelsen anmäldes enligt lex Sarah.

”Någonting man får leva med”

Totalt handlar det om tre fall under ett halvår där dementa misstänks ha utsatts för sexuella ofredanden på boendet i Bollebygd. I samtliga fall av medboende.

Hur kunde det ske?

– I ett boende där människor träffas i ett gemensamt utrymme så finns det alltid möjligheter att oväntade saker inträffar, och det är någonting man får leva med. Men vi får som verksamhet se till att det sker i sådan liten utsträckning som möjligt, säger John Henriksson.

Hur tycker du att anhöriga som väljer att placera sin familj på demensboende ska förhålla sig?

– När något inträffar så är vi bra på att rapportera, informera och åtgärda. Gudskelov så sker det väldigt sällan.

Så sällan är det inte. Det är tre tillfällen på ett halvår på ert demensboende.

– Jo, men vad är sällan och vad är ofta, med tanke på all tid som människor spenderar tillsammans. Det är oacceptabelt att det händer, men vi reagerar när något händer.

För dåligt bemannade

I samtliga av Bollebygd kommuns lex Sarah-ärenden rörande demensboendet, så anger anställda att ofredandet kunde ske på grund av brister i tillsynen. Något personalen själva anser vara en konsekvens av att man är för dåligt bemannade.

– Att vi rapporterar är ju ett uttryck för att det finns tillräckligt med personal. Vi ser ju vad som pågått och reagerar omedelbart, säger John Henriksson.

Men vill man inte ha personal som kan avbryta innan det blir för grovt?

– Det är när vi ser och reagerar som incidenten avbryts. Det är tecken på att vi har varit tillräckligt bemannade vid dessa tillfällen.

Vad tycker ni att ni har misslyckats med?

– Det sorgliga är att saker sker. Det goda är att vi har reagerat. Det är inget övervakningsboende där vi kan garantera att ingenting sker, säger John Henriksson.

Bristfälliga kunskaper

Under de senaste tre åren har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, 13 avslutade ärenden rörande sexuellt ofredande eller övergrepp inom äldreomsorgen. Men hur väl den siffran stämmer överens med verkligheten är svårt att säga.

– Problemet är marginaliserat för att det inte förs fram, varken av de drabbade eller av personal, säger Britt-Inger Saveman, professor vid institutionen för omvårdnad på Umeå universitet.

Hon säger att kunskapen om sexuella ofredande på demensboenden är idag bristfällig, och att övergreppen inte alltid anmäls eftersom man vill skydda varandra i personalgruppen. Läs mer om det här.

Kontakta SVT!

Känner du till något liknande fall? Har du någon anhörig som drabbats?

Kontakta SVT Nyheter: samir.bezzazi@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.