Det hela började med ett litet skrubbsår på knät men det var inget som Hanna Tilson från Kungälv märkte av direkt. Det var först när hon fick feber och ont i benet som hon började bli orolig. Något som GP skrivit om tidigare.
– De tog blodtrycket på mig och det var väldigt lågt, så kaptenen på båten jag precis hade börjat arbeta på skickade mig till ett sjukhus i Italien, säger hon till SVT Nyheter Väst.
Eftersom det var svårt att göra sig förstådd på sjukhuset och att hon dessutom fick rådet av kaptenen att åka hem till Sverige för vård så gjorde hon det.
– Jag hade en väldig tur eftersom det var ett ganska långsamt sjukdomsförlopp.
Väl hemma i Sverige fördes hon direkt till sjukhus där hon sövdes ner och opererades.
Livshotande sjuk på bara några timmar
Enligt Nicklas Sundell, som är överläkare på infektions-IVA, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, så är det mellan 100 och 200 personer i Sverige som drabbas varje år.
– Det kan vara ett väldigt dramatiskt förlopp. Från helt frisk till livshotande sjuk på bara några timmar, säger han.
Huvudbehandlingen är bred antibiotika, omgående kirurgi och intensivvård är ofta nödvändig.
– Efter pandemin har det varit en kraftig ökning av grupp A-streptokockinfektioner och där finns det även en liten ökning av allvarliga mjukdelsinfektioner, eller mördarbakterier, som de ibland kallas säger Nicklas Sundell.
Behandlats i tryckkammare
Det har nu hunnit bli sju operationer för Hanna Tilson. Bland annat för att ta bort död vävnad, delar av muskler och vätska från benet. Det blev också fem veckors sjukhusvistelse i både Kungälv och i Göteborg.
– Jag har legat nedsövd i en respirator och även i en tryckkammare, som man använder för dykarsjuka. Den syresätter så mycket och hjälper till i läkningen.
Hanna Tilson uttrycker sin tacksamhet för vården hon fått och för att familj och vänner funnits vid hennes sida hela tiden.
– Jag fick behålla både livet och benet och jag är så tacksam för det. Vad gör väl då ett ärr i jämförelse.