En delad bild med två sektioner. Den vänstra delen visar en hand som håller en Petriskål med röd agar, där man kan se mikroorganismer växa. Den högra delen visar en gammal svartvit bild av en man som arbetar med ett mikroskop och olika vetenskapliga instrument på ett skrivbord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan vi inte ha kommit längre i kampen mot antibiotikaresistens? Och vad kan man göra som privatperson? Hör Thomas Tängdén, infektionsläkare och ordförande för nätverket Strama som arbetar mot antibiotikaresistens i Sverige. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT & Reuters

Ny FN-deklaration mot antibiotikaresistens – det krävs för att bryta trenden

Publicerad

Bakterier som är resistenta mot antibiotika kan ta 39 miljoner människoliv de kommande 25 åren, visar en prognos från en internationell forskargrupp.

Nu har FN antagit en ny deklaration mot antibiotikaresistens.

– Det är bra men ingen garanti för att det verkligen kommer att hända något, säger Gunnar Jacobsson, överläkare och docent i infektionssjukdomar.

Antibiotikaresistensen beskrivs ibland som en ”tyst pandemi”. WHO och EU har klassat den som ett av de största hälsohoten.

Mellan 1990 och 2021 dog över en miljon varje år till följd av infektioner som inte gick att behandla med befintliga antibiotika, enligt en analys i tidskriften Lancet. Om utvecklingen fortsätter räknar forskarna med att antalet dödsfall ökar med nästan 70 procent till 2050.

Krävs politiska beslut

Modern sjukvård är beroende av antibiotika. Utan antibiotika går det inte utföra kirurgi, sätta implantat eller exempelvis använda katetrar. Allt från klamydia till mördarbakterier behandlas med antibiotika men även cancerpatienter.

– Så fort du trycker ner immunförsvaret, då är infektionen runt hörnet, säger Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet.

Både han och Gunnar Jacobsson menar att en ökad medvetenhet som en FN-deklaration innebär är bra – inte minst bland beslutsfattare. Enligt Gunnar Jacobsson är en lösning att förbättra sjukvårdssituationen i låg- och medelinkomstländer.

– Där tar man ofta till antibiotika för att kompensera för bristande vårdhygien. I Sverige importerar vi resistenta bakterier. Genom en bättre sjukvård där undviker vi de resistenta stammarna här.

Förutom en förnuftig förskrivning behövs också utvecklingen av ny antibiotika eller varianter av sådan som redan finns. Fredrik Almqvist tror att det är viktigt att inte bara utgå från att läkemedelsbolagen löser problematiken.

– Det krävs att världen går samman precis som med vaccin under pandemin. Läkemedelsframställning är ofta ett ”numbers game”. Det krävs många varianter för ta fram ett läkemedel som fungerar och det är kostsamt.

Hygien och mat

Samtidigt finns det saker som vanliga privatpersoner kan göra. God hygien för att undvika infektioner men också i valet av mat framförallt kött.

– En stor andel av all antibiotika används i matproduktionen, men kött från Sverige har inte producerats med hjälp av antibiotika, säger Fredrik Almqvist.

Gunnar Jacobsson pekar också på att som patient inte be om antibiotika i onödan.

– Vi vet att efterfrågan påverkar förskrivaren. Så en patient kan ”knuffa” läkaren till att skriva ut antibiotika även i fall där man har väldigt lite att vinna på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.