studenter från chalmers med laboratorieassistant i ett labb i Tanzania

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Chalmers studenter Moa Andersson och Maya Awada berätta om arbetet på ett laboratorium i Tanzania Foto: Chalmers tekniska högskola

Chalmers-studenter forskar på antibiotikaresistens i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Två masterstudenter från Chalmers i Göteborg hjälper kollegor i Afrika att upptäcka resistenta bakterier med ett enkelt mikroskop.

– Vi jobbar med att förenkla metoden så mycket som möjligt för att den ska kunna passa utrustningen på plats, säger masterstudenten Maya Awada.

Maya Awada, 24, och Moa Andersson, 24, befinner sig i Dar es-Salaam i Tanzania sedan slutet av januari. Deras forskning är en del av ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Muhimbilli National Hospital.

I laboratoriet på neonatalavdelningen arbetar masterstudenterna med patientprov och med hjälp av mikroskop letar de antibiotikaresistenta bakterier. Syftet med projektet är att förkorta behandlingstiderna.

– Spädbarn och för tidigt födda barn är extra känsliga eftersom de inte har fullt utvecklat immunförsvar. Det är viktigt att snabbt detektera de här antibiotikaresistenta bakterierna så att man kan ge rätt behandling men också att inte ge antibiotika i onödan, säger Maya Awada.

Anpassar till möjligheter på plats

Det är sämre tillgång till utrusning och material på sjukhuset i Tanzania därför är det viktigt att forska på plats och förenkla metoden utifrån lokala förutsättningar.

– Antibiotika som vi använder i labbet har vi köpt här nere så att vi har verkligen jobbat med att försöka använda de resurserna som redan finns här så att de kan fortsätta sedan, säger Moa Andersson.

Antibiotikaresistenta bakterier klassas som ett av de största globala hoten mot människors hälsa av WHO och afrikanska länder är bland de mest utsatta.

Forskningsmetod PNA-FISH

Metoden som utvecklas baseras på PNA-FISH, där fluorescerande markörer används för att lysa upp specifika bakterier i ett prov. På så sätt kan man upptäcka dem med ett enkelt mikroskop. I det initiala skedet av projektet fokuserar man på bakterierna Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae.

Källa: Chalmers tekniska högskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.