Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustav och Oskar Bäckström om hur de ser på sin och mjölkproduktionens framtid i klippet. Foto: SVT/ Elin Johansson

Bröderna i Åmål går mot strömmen – storsatsar på mjölkproduktion

Publicerad

Antalet mjölkbönder blir allt färre. Då gör bröderna Gustav och Oskar Bäckström i Åmål tvärtom och storsatsar.

– Det känns spännande och kul. Vi tror på att mjölkproduktionen behöver finnas kvar, säger Gustav Bäckström.

Bröderna Gustav och Oskar Bäckström driver varsin gård i Björkil och Amnebyn utanför Åmål. Nu planerar de att tillsammans storsatsa och bygga en till anläggning i Tösse. Förhoppningen är att bygga en ny ladugård med plats för 750 mjölkkor.

Ny teknik

De har skickat in samrådsunderlag till Länsstyrelsen, vilket Provinstidningen Dalsland var med först att rapportera om.

– Det har hänt mycket med teknik, utveckling och djurvälfärd, så man kan göra väldigt stora fördelar i ett nyare bygge. Det tycker vi är intressant och det vill vi satsa på. Vi tror att det är framtiden, säger Oskar Bäckström.

Fler djur

De två gårdarna som bröderna driver har tillsammans flera hundra mjölkkor och ungdjur. Satsningen skulle innebära att mjölkproduktionen fördubblades.

– Våra ladugårdar som vi har är gamla och byggda i början på 1990-talet. Vi måste göra något om vi vill fortsätta vara mjölkproducenter, säger Gustav Bäckström.

Planerna kommer i en tid då antalet mjölkbönder blivit allt färre. På drygt 20 år har runt 10 000 gårdar med mjölkproduktion försvunnit.

I klippet hör du riksdagsledamoten Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, om varför antalet mjölkbönder blir allt färre

Satsar 50 miljoner

Hela projektet är budgeterat till 50 miljoner kronor.

– Vi är båda under 40 år och har tänkt att fortsätta jobba med detta till pensionsålder, då måste vi göra en satsning, säger Gustav Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.