Anders Karlsson, regionalt skyddsombud för Byggnads anser att användandet av byggband kan ligga bakom ställningras. Foto: SVT

Buntband kan ligga bakom byggställningsras

Uppdaterad
Publicerad

Efter ställningsraset vid Avenyn förra veckan så uppmanar nu fackförbundet Byggnads sina medlemmar att inte arbeta på ställningar där väderskyddet sitter fast med buntband.

De är avslöjande. Vi ser de sticka upp som svarta streck vid husnocken. Buntbanden, som håller fast väderskyddet på en byggställning i närheten av Järntorget i Göteborg.

Det är ett vanligt sätt att förankra stora reklamskyltar, vind- och väderskydd på stadens byggställningar.

Byggställning rasade i Göteborg

– Ja, det håller ju. Det sitter ju fast, men det sitter för bra. Här i Göteborg där vi är lite luttrade med vinden är det inte lämpligt att ha det så, säger Anders Karlsson, regionalt skyddsombud inom Byggnads.

Otydligt regelverk

Det finns regler för hur ställningar skall förankras i husväggar, personal skall ha viss utbildning och man skall ha räknat på hållbarheten för att få sätta upp dom.

Men när det gäller väder- och vindskydd så säger reglerna att man skall räkna på vindfånget och fästa skydden säkert*.

– Det står att det skall sitta såpass att det kan ge med sig vid hård vind, säger Anders Karlsson.

Vind från olycklig håll

Ett sätt att fästa väderskydden är med en sorts gummistroppar, som ger vika vid en viss belastning. Om det stormar är det bara väderskyddet som flyger i väg. Ställningen står kvar.

Vindskyddet som vi står och tittar på sitter främst fast med buntband, gummistroppar är undantag.

– Då är risken uppenbar att ställningen åker med om vinden kommer från olyckligt håll, säger Anders Karlsson.

Buntband vid flera ras

När SVT går igenom de senaste ställningsolyckorna vi har rapporterat från här i Göteborg ser vi att det alltid blåst ordentligt vid olyckstillfället. Byggnad ger oss en fotodokumentation som visar ytterligare en gemensam nämnare. Användandet av buntband.

I november 2006 i Masthugget rasade en byggställning och förstörde bilar. Vindskyddet satt fast med buntband. Foto: Byggnads
  • I november 2006 i Masthugget rasade en byggställning och förstörde bilar. Vindskyddet satt fast med buntband, enligt Byggnads bilder.
  • På Smörslottsgatan i Björkekärr 2015 rasade en gigantisk byggställning. En person skadades. Vindskyddet satt fast med buntband, enligt Byggnads bilder.
På Smörslottsgatan i Björkekärr 2015 rasade en gigantisk byggställning. En person skadades. Vindskyddet satt fast med buntband. Foto: Byggnads
  • I mars i år på Engelbrektsgatan vid Avenyn rasade en fem våningar hög och 30 meter bred byggställning. Som genom ett mirakel skadades ingen. Vindskyddet satt fast med buntband. Det visar de bilder som Byggnads tog strax efter olyckan.
Foto: Byggnads

Utredningar pågår

Det är viktigt att poängtera att exakt vad som ligger bakom olyckan vid Avenyn är ännu inte klarlagt. Polis och Arbetsmiljöverket har startat utredningar för att få klarhet i vad som orsakade ställningsraset.

Troligt är en kombination av hård vind och att byggnadsställningen inte satt fast i huskroppen på ett korrekt sätt, exempelvis kan någon ha lossat på fästen mellan ställning och huskropp.

Men Byggnads vill även lägga till att användandet av buntband för att sätta fast väderskyddet kan ha spelat roll.

– Om det är hårt väder så släpper inte intäckningen från ställningen så som det är tänkt. Då tar den med sig ställningen. Är det då dessutom så att någon tagit bort infästningar då försvagar man den ännu mer, säger Anders Karlsson.

Oro för sina medlemmar

Direkt efter att ställningsraset skedde vid Avenyn åkte Byggnads representanter till olycksplatsen eftersom de var oroliga över att någon av deras medlemmar hade skadats.

– Först konstaterade vi att ingen hade skadat sig. Då rinner det ju av. Då är det bara materiellt. Men sedan vill vi ju veta varför rasade ställningen och då såg vi ju att det fanns buntband, säger Anders Karlsson.

Är det fel att använda buntband?

– Ja, de är för hållfasta.

Gå på andra sidan gatan

Byggnads skyddsombud åker nu omkring och noterar var väderskydden sitter med buntband och uppmanar sina medlemmar att inte arbeta på de ställningarna.

– Men det här är ju risker inte bara för arbetstagare och arbetsmiljömässigt utan även för invånarna i stan, säger Anders Karlsson.

Skall allmänheten vara orolig?

– Man skall vara observant hur ställningen ser ut om det är blåsigt. Anar man att det är väldigt mycket buntband så gör det inget om man går på andra sidan gatan, säger Anders Karlsson, regionalt skyddsombud inom Byggnads.

*I ursprungstexten stod det att läsa att regelverket kring väderskydd och vindfång kunde uppfattas som ”luddigt”. Det är inte sant. Snarare är det väldigt omfattande och reglerat. Problemet, enligt Byggnads och Ställningsentreprenörernas branschorganisation, STIB är att inte tillräckligt många följer detta regelverk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggställning rasade i Göteborg

Mer i ämnet